Vier spelers van Oranje op prestigieuze lijst van beste honderd voetballers

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
20 dec. 2023, 15:41
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Vier spelers van het Nederlands elftal zijn opgenomen in een prestigieuze lijst van the Guardian van de honderd beste voetballers ter wereld. De top honderd, samengesteld door een vakjury van 218 leden die rapporten over spelers aanleverden, is nog niet helemaal bekend. De beste veertig voetballers moeten namelijk nog geopenbaard worden.

Virgil van Dijk is de hoogst genoteerde voetballer van Nederlandse komaf. De verdediger van Liverpool en captain van het Nederlands elftal staat op een 44e plaats. “Het is misschien te makkelijk om te zeggen dat het prestatieniveau van Liverpool een weerspiegeling is van de vorm van Van Dijk, maar er is ongetwijfeld verband. De centrale verdediger kreeg vorig seizoen felle kritiek te verduren toen de ploeg van Jürgen Klopp buiten de top vier eindigde. Zelfs legendes als Marco van Basten en Ruud Gullit deden mee na een 4-0 nederlaag tegen Frankrijk in maart. Maar de 32-jarige verdediger, de voor de hand liggende keuze om Jordan Henderson op te volgen als aanvoerder van Liverpool, heeft een grote rol gespeeld in het herstel van het team dit seizoen, waardoor de stijlvolle autoriteit in het hart van de verdediging van Klopp is hersteld", zo is de toelichting van journalist Andy Hunter.

Xavi Simons, door Paris Saint-Germain uitgeleend aan RB Leipzig na een uitstekend seizoen bij PSV, neemt stek 66 in. “De carrière van Simons is hard op weg de vervulling van een profetie te worden. Hij was een ster bij La Masia, had op dertienjarige leeftijd een Nike-deal en op zestienjarige leeftijd twee miljoen Instagram-volgers. Hij is nu twintig jaar, spreekt vier talen vloeiend en heeft veel gereisd. De zaakwaarnemer van Simons, Darren Dein, zal het druk hebben als de speler terugkeert naar PSG”, voorziet journalist Michael Butler. “De club uit Parijs zou er echter slecht aan doen als het middenveld volgend seizoen niet rond de Nederlander wordt opgebouwd.”

Drie plaatsen lager is de volgende Nederlander te vinden: Frenkie de Jong. “De Jong was cruciaal voor het Barcelona van Xavi toen in mei de landstitel werd veroverd. De veelzijdige speler krijgt minder lof dan collega-middenvelders als Gavi en Pedri, maar hij straalt klasse uit en heeft verschillende rollen gespeeld in de machinekamer van Barcelona.”, doelt journalist Kieran Quaile op het middenveld van de Catalanen. “Een blessure heeft het huidige seizoen verstoord, maar De Jong is nog steeds een speler die vaak publiekelijk wordt geprezen door teamgenoten voor zijn prestaties bij de regerend kampioen van Spanje.”

Denzel Dumfries is de vierde en laatste Nederlander. Hij valt met een 97e plek net binnen de top honderd. “Dumfries werd er in het verleden van beschuldigd een gebrek aan balgevoel te hebben en te zwaar te leunen op zijn tempo en kracht, maar hij heeft zijn spel onder Simone Inzaghi bij Inter verfijnd en blijft zich op 27-jarige leeftijd verbeteren”, benadrukt Nicky Bandini.