Vijf spelers die in maart in Oranje hopen te debuteren

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
01 jan. 2024, 15:46
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Het jaar 2024 is het jaar waarin het Nederlands elftal deelneemt aan het EK in Duitsland. Ronald Koeman zal zijn selectie voor het eindtoernooi ongetwijfeld voor een groot deel al hebben bepaald, maar toch laat hij richting de buitenwereld weten dat alles nog open ligt. De bondscoach zal de oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland waarschijnlijk gebruiken om ook nieuwe namen van dichtbij aan het werk te zien. Dit zijn vijf voetballers die dicht tegen hun eerste optredens in het Nederlands elftal aan zitten.

Quinten Timber

Aan middenvelders geen gebrek bij het Nederlands elftal, maar toch dringt één vraag zich al enige tijd op: wanneer maakt Quinten Timber zijn debuut in Oranje? Waar Jurriën Timber al vijftien keer uitkwam voor het 'grote' Oranje, wacht zijn tweelingbroer nog altijd op zijn eerste oproep. Koeman kreeg in november de vraag of de middenvelder van Feyenoord ook in beeld is bij hem. “Je zet het af tegen spelers die je eerder hebt geselecteerd. Het is duidelijk dat Timber goed bezig is, dat zag je ook tegen AZ. Toen was hij de beste Feyenoorder. Als hij dat doorzet, moet je een afweging maken. Richting een EK ligt alles open.” Koeman stipte vervolgens aan dat het soms ‘heel snel kan gaan’. “Tijjani Reijnders kwam erbij, nu zet iedereen hem al bij de eerste elf. Het ligt er ook aan of je een vaste groep hebt.”

Lees ook: Frenkie de Jong kijkt graag naar Oranje-international met wie hij pas twee keer speelde

Joshua Zirkzee

De aanvaller van Bologna kende een uitstekende eerste seizoenshelft met acht treffers en vier assists in twintig officiële duels. De verrichtingen van Zirkzee, die 45 jeugdinterlands speelde en daarin 21 keer trefzeker was, vielen al gauw op bij diverse analytici. “Ik wil een lans breken voor iemand die de meeste mensen in Nederland heel weinig zien: Zirkzee”, vertelde oud-international Pierre van Hooijdonk medio december bij Studio Voetbal. “Wat hij op dit moment aan het doen is in de Serie A… Hij koppelt zijn goede spel nu ook aan doelpunten.” Is Zirkzee een van de oplossingen voor het probleem in de voorhoede bij Oranje?

Sven Botman

De verdediger zou eigenlijk al lang en breed zijn debuut in het Nederlands elftal moeten hebben gemaakt, ware het niet dat hij pech heeft gehad. Voedselvergiftiging en blessureleed zorgden ervoor dat Koeman in 2023 geen beroep kon doen op Botman, die in november 2020 al voor het eerst bij de selectie van Oranje zat. Frank de Boer en Louis van Gaal gaven de verdediger van Newcastle United in de daaropvolgende twee jaar evenmin een kans, al zat hij wel regelmatig in een voorselectie. Botman is nu hersteld van een knieblessure en zal waarschijnlijk, mits hij fit is, deel uitmaken van de selectie voor de oefeninterlands in maart.

Lees ook: Acht Nederlanders op kruispunt: transfer óf geen EK met Oranje

Jan Paul van Hecke

Mocht Botman om wat voor reden dan ook niet beschikbaar zijn in maart, of andere centrale verdedigers door blessureleed niet oproepbaar zijn, dan kan Van Hecke wellicht zomaar een belletje ontvangen. De verdediger heeft dit seizoen een basisplaats bij het goed presterende Brighton & Hove Albion in de Premier League en speelt in Europa met de Zuid-Engelsen. Dat zijn doorgaans de hoofdingrediënten om bij Koeman in beeld te komen. Van Hecke speelde in het verleden acht interlands voor Jong Oranje.

Ian Maatsen

De linkerverdediger van Chelsea werd begin oktober vanuit Jong Oranje overgeheveld naar het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Griekenland, maar kwam niet in actie. In de interlandperiode in november maakte Maatsen ‘gewoon’ deel uit van de selectie van Jong Oranje, maar het is duidelijk dat Koeman zijn verrichtingen volgt. Volgens de laatste berichten staat de verdediger op het punt om een transfer naar Borussia Dortmund te maken. Maatsen heeft bij het wisselvallig presterende Chelsea weinig tot geen uitzicht op speeltijd en een transfer zou goed kunnen uitpakken voor zijn kansen bij Oranje.