Virtuele potdeling: Nederlands Elftal moet vrezen voor poule des doods

Jeen Grievink Jeen Grievink
17 okt. 2023, 12:32
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Het Nederlands Elftal won gisteren weliswaar met 0-1 op bezoek bij Griekenland, maar op basis van de virtuele potdeling zal Oranje nog flink aan de bak moeten om een loodzware poule op het EK te ontlopen. De manschappen van bondscoach Ronald Koeman zijn op dit moment namelijk veroordeeld tot een plek in pot 3.

De potindeling wordt bepaald op basis van resultaten tijdens de EK-kwalificatiecyclus. Met de huidige stand van zaken, zit Oranje in pot 3. En dat betekent dat men een reële kans heeft om in de poule des doods terecht te komen met Frankrijk, Engeland en Zwitserland. Zeker is dit allerminst, want naast het feit dat Nederland ook een gunstigere groep kan loten, heeft Oranje ook nog alle kansen om zichzelf in een andere pot te voetballen. Als de mannen van Koeman in de resterende twee EK-kwalificatieduels een goede prestatie neerzetten, dan lonkt er een plek in pot 2.

Hoe wordt de potindeling bepaald?

De potindelingen worden bepaald aan de hand van het aantal behaalde punten in de kwalificatie. Bij gelijke standen wordt er gekeken naar het doelsaldo. De tien groepswinnaars krijgen voorrang. Zo heeft het Nederlands Elftal bijvoorbeeld wel meer punten dan Slovenië, maar omdat Oranje op de tweede plek staat (achter Frankrijk), krijgt de Sloveense ploeg voorrang m.b.t. de potindeling.

Na de huidige koplopers van de poules is Oostenrijk het best presterende land in de EK-kwalificatie. De ploeg van Feyenoorder Gernot Trauner heeft zestien punten verzameld en heeft daarmee nu nipt een plek in pot 2 te pakken. Schotland (15 punten), Denemarken en Nederland (beide 13 punten) vallen daardoor net buiten de boot. Servië en Italië completeren pot 3.

Poule des doods mogelijkheid voor Oranje

Als we kijken naar de virtuele potindeling dan wacht Nederland mogelijk een pittige loting. In theorie is een loodzware groep met Frankrijk, Engeland en Zwitserland niet uitgesloten. Een gunstige poule vanuit pot 3 is ook mogelijk, bijvoorbeeld als Oranje Turkije, Albanië en de winnaar van de Nations League-play-offs in Divisie C treft.

Nederland kan zichzelf nog naar pot 2 voetballen

Maar Oranje kan zichzelf een dienst bewijzen door in de resterende twee EK-kwalificatieduels een goed resultaat mee naar huis te nemen. Er lijken echter wel zes punten nodig om pot 3 te ontvluchten en de overstap te maken naar pot 2. Hoewel de kansen op een zware poule vanuit pot 2 aanzienlijk kleiner zijn, kan Oranje wel gekoppeld worden aan bijvoorbeeld Europees kampioen Italië.

Lees meer over:

Nederland EK 2024 Oranje Poule