Voor de eerste keer in het stadion met je partner

Max Max
02 jun. 2022, 14:57
25 jun. 2022, 13:25
© IMAGO

Het gaat er dan toch een keer van komen: je neemt je man of vrouw mee naar een voetbalwedstrijd. Dat roept een aantal vragen op. Welke wedstrijd zoek je uit, hoe vul je de dag verder in, wat trek je aan? Enkele tips om er een gezellige middag of avond van te maken.

Kleed je goed aan

Het klimaat in Nederland staat niet bekend om de hoge aantallen zonuren, en zelfs als het zonnig weer is kan het in menig stadion behoorlijk fris zijn. Kleed je er voor de zekerheid op en neem een goede jas mee. Heb je deze nog niet of ben je aan een nieuwe toe, kijk dan hier voor damesjassen in alle maten. Je kunt beter je jas uittrekken en op je schoot leggen dan dat je zit te rillen van de kou en tocht in zo'n betonnen bak.

Welke wedstrijd wordt het?

Zeker als jij of je partner voor de eerste keer naar het stadion gaat, is het zaak de wedstrijd daarop af te stemmen. Dan bezoek je geen derby waarbij de vlam nog wel eens in de pan kan slaan op de tribunes. Het moet wel een gezellig uitje zijn, en je probeert je partner warm te laten lopen voor meer wedstrijden. Zo zijn Vitesse-NEC, FC Utrecht-Ajax of zelfs de beruchte derby tussen de amateurs van IJsselmeervogels en SV Spakenburg niet echt een aanrader voor de aspirant-supporter. Denk eerder aan een wedstrijd waarbij het publiek eensgezind is en de sfeer niet te opgefokt, zoals (vriendschappelijke) interlands.

Koop kaartjes voor een familievak

Ook al ben je gewend te midden van de harde supporterskern je ploeg aan te moedigen, wanneer je samen de wedstrijd bezoekt kun je beter een wat rustiger (familie)vak opzoeken. Van daaruit kan degene die voor het eerst in een stadion is, beoordelen of hij/zij de volgende keer op jouw vaste plek wil staan.

Combineren met iets anders

De voorkeur geef je waarschijnlijk aan een vrijdag- of zaterdagavondwedstrijd, deze hebben net iets meer allure dan een clash op een zondag rond lunchtijd. Van tevoren ga je gezellig uit eten in de buurt van het stadion. Zoek een leuk restaurant uit, en doe na de wedstrijd een drankje met andere supporters, of 'thuis' in je stamkroeg, waar je je ervaringen deelt. Een stadionbezoek blijft nooit beperkt tot de 90 minuten voetbal, je richt er vrijwel je hele dag op in.

Hou rekening met elkaar

Doorgewinterde supporters schrikken niet meer van een opstootje, vuurwerk of kwetsende spreekkoren. Bij 'beginners' kunnen al die prikkels echter nogal binnenkomen. Hou daar rekening mee. Het loont de moeite om met elkaar eerst wat filmpjes te bekijken, hoe het er aan toegaat. Andere tip: een tour door het stadion maken op een dag dat er geen wedstrijd is, om alvast de sfeer te proeven. Voelt een van jullie je echt niet op zijn gemak door de kakafonie van geluiden en de mensenmassa, pak dan je verlies. Een wijs spreekwoord luidt: samen uit, samen thuis.

Lees meer over:

Zijlijn