Voorbeschouwing Nederland - Mexico

Max Max
07 okt. 2020, 18:23
07 okt. 2020, 19:43
© IMAGO

Vanavond om 20.45 uur wordt er in de Johan Cruijff ArenA afgetrapt voor het oefenduel tussen Nederland en Mexico. De wedstrijd, die zonder publiek wordt afgewerkt, is het eerste duel van kersverse bondscoach Frank de Boer, die afgelopen maand werd aangesteld door de KNVB.

De Boer volgde daarmee Ronald Koeman op, die op de trein naar Barcelona stapte. Koeman gaf Oranje de afgelopen twee jaar weer wat kleur op de wangen, onder meer door de Final Four van de Nations League te behalen. Het EK 2020 had deze nieuwe status van Oranje moeten bevestigen, maar het toernooi is met een jaar uitgesteld.

Nederland en Mexico speelden acht keer eerder tegen elkaar. Vier keer won Oranje en drie keer won Mexico. Eenmaal werd het gelijk tussen beide landen.

Dezelfde weg als zijn voorganger

Aan Frank de Boer de taak om verder te bouwen aan het Nederlands elftal. Hij gebruikt daarvoor de weg die Koeman was ingeslagen met het elftal en riep bijna dezelfde spelers op voor zijn eerste selectie.

De Boer wil zijn eerste week als bondscoach vooral gebruiken om kennis te maken met de spelers en te zien hoe ze er momenteel voor staan. Hij noemde het duel met Mexico daarom vooral 'een onprettige onderbreking'. Toch is het voor De Boer ook fijn om zijn spelers aan het werk te kunnen zien in een wedstrijd.

De Boer moet het deze interlands doen zonder verdediger Matthijs de Ligt. Daarnaast meldden Steven Bergwijn en Mohamed Ihattaren zich af bij De Boer, die verder alle bekende namen opgeroepen heeft.

AZ-spelers Teun Koopmeiners en Owen Wijndal zitten ook bij de selectie en hopen op hun debuut. Ook Calvin Stengs is aanwezig, hij debuteerde al eerder onder Ronald Koeman.

Mexico vergeet WK 2014 nooit meer

Tegenstander Mexico is geen onbekende voor Oranje, al werd er in 2014 voor het laatst tegen het midden-Amerikaanse land gespeeld. Destijds ging het eveneens om een oefenduel in november van dat jaar. We herinneren ons echter nog vooral de wedstrijd een half jaar eerder, tijdens WK 2014.

Oranje versloeg daar de Mexicanen in de achtste finale met 2-1, mede door een benutte strafschop in blessuretijd. De reden van die strafschop doet in Mexico nog altijd pijn. Het was namelijk Arjen Robben die wel heel makkelijk ging liggen volgens de Mexicanen. 'Die actie vergeten we nooit meer', zei Ajacied Alvarez al, die destijds slechts 16 jaar oud was.

De Mexicanen hebben normaliter een aantal (voormalig) Eredivisie-spelers in de selectie, zij zijn er echter lang niet allemaal bij dit keer. Zo ontbreekt Lozano omdat die in quarantaine zit door enkele Corona-gevallen bij zijn club Napoli. Ook PSV-speler Gutiérrez ontbreekt in de selectie.

Ajax-speler Alvarez is wel van de partij, net als voormalig PSV'ers Hector Moreno en Guardado.

De opstellingen van Nederland en Mexico

Zoals gezegd zal bondscoach Frank de Boer niet heel veel veranderen ten opzichte van de opstellingen van zijn voorganger Ronald Koeman. Tegen Mexico geeft hij echter enkele spelers rust en wil hij wat spelers in actie zien.

Stefan de Vrij zal de plek van De Ligt in het centrum van de verdediging innemen. Voorin speelt Steven Berghuis in plaats van Steven Bergwijn.

Verder debuteren Wijndal en Koopmeiners en krijgt Donny vd Beek de kans zich te bewijzen.

De opstelling van Oranje: Cillessen; Hateboer, De Vrij, Van Dijk en Wijndal; Vd Beek, Koopmeiners en Wijnaldum; Berghuis, Depay en Babel.

Vermoedelijke opstelling Mexico: Talavera; Rodríguez, Montes, Moreno, Gallardo; Herrera, Álvarez, Guardado; Corona, Jiménez, Pizarro

Lees meer over:

Mexico Frank De Boer WK 2022