Waarom een klassiek horloge in veel opzichten beter is dan een smartwatch

Max Max
21 sep. 2021, 09:17
12 okt. 2021, 13:51
© IMAGO

Ben jij een groot liefhebber van horloges? Dan begrijpen wij dat al te goed, want het horloge is een geweldige uitvinding. Het horloge kent ook een zeer lange geschiedenis. Er zijn door de jaren heen verschillende varianten op de markt gebracht. Vanwege de snelle evolutie van het digitale tijdperk zijn er tegenwoordig ook zogenaamde smartwatches. Dit zijn horloges die je kunt koppelen aan je smartphone en andere elektronische apparaten. Smartwatches zijn tegenwoordig zeer populair, maar betekent dit dat de klassieke horloges helemaal gaan verdwijnen? Wat ons betreft niet, want een klassiek horloge brengt mooie voordelen met zich mee. In dit artikel gaan wij in op de kracht van een klassiek horloge en waarom het leuk blijft om deze te dragen.

Heeft een smartwatch meer voordelen?

Als je kijkt naar het functionele aspect van een horloge, dan kan uiteraard gesteld worden dat een smartwatch meer voordelen met zich meebrengt. Net als bij een klassiek horloge kun je op een smartwatch de tijd controleren, maar de smartwatch heeft nog meer functies. Sporters gebruiken een smartwatch bijvoorbeeld om hun sportprestaties bij te houden. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om berichten te ontvangen via een smartwatch. Wat dat betreft kan dus gesteld worden dat smartwatches meer voordelen hebben dan klassieke Omega horloges. .

Maar je kunt het ook andersom bekijken. Deze voordelen kunnen namelijk ook een last zijn voor jou als mens. We leven immers in een vergevorderd digitaal tijdperk en de smartphone is een verlengstuk van ons lichaam geworden. Uit veel onderzoeken is echter al gebleken dat altijd 'bereikbaar' zijn helemaal niet goed is voor de psychische gezondheid. Het zorgt ervoor dat jij je slechter kunt concentreren. Het kan zelfs angststoornissen tot gevolg hebben. Met een smartwatch ben je nog meer bereikbaar dan met een smartphone. De voordelen kunnen ironisch genoeg dus in nadelen veranderen en daarom is een klassiek horloge dragen vaak beter.

Het horloge als statussymbool

In principe heeft het dragen van een horloge een tweeledige functie. Enerzijds is een horloge natuurlijk functioneel, maar het is ook altijd al een statussymbool geweest. We leven in een Westerse kapitalistische samenleving en statussymbolen zijn een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Dit zie je wel terug aan de manier hoe mensen zich kleden en in welke auto ze rijden. Het horloge wordt ook gezien als een statussymbool. Het uiterlijke vertoon speelt dus ook een grote rol. Een klassiek horloge ziet er natuurlijk veel mooier uit dan een smartwatch. Dit komt natuurlijk ook vanwege de aard van het beestje. Bij de productie van een klassiek horloge wordt namelijk veel aandacht besteed aan het uiterlijk.

Bij een smartwatch speelt dit aspect een minder belangrijke rol. Bij het produceren van een smartwatch is het namelijk belangrijk dat alle functies goed werken. De vraag is dus: waarvoor wil jij een horloge aankopen? Zoek jij een horloge met veel luxe functies? In dat geval kun je voor een smartwatch gaan. Vind jij duurzaamheid en uiterlijk vertoon belangrijk? In dat geval kun je het beste voor een klassieker horloge gaan.

In dit artikel hebben we getracht om duidelijk te maken dat nieuwe producten niet altijd beter hoeven te zijn.

Lees meer over:

Zijlijn