Oranje verblijft tijdens het EK in Wolfsburg

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
27 mei 2024, 10:52
27 mei 2024, 10:54
© IMAGO

Het Nederlands elftal verblijft tijdens het EK in Duitsland in het vijfsterrenhotel The Ritz-Carlton in Wolfsburg. Vanuit de stad van de Volkswagen-fabrieken reist Oranje met de bus naar Hamburg en Leipzig (tussen de twee en drie uur rijden), voor duels met Polen en Frankrijk, en pakken ze de trein naar Berlijn voor de afsluitende groepswedstrijd tegen Oostenrijk.

De KNVB wilde tijdens het EK in Duitsland op een centraal punt zitten. De eerste optie was München, maar die stad viel na de loting af. Wolfsburg ligt veel noordelijker in de deelstaat Nedersaksen. "De UEFA wil een zo groen mogelijk toernooi organiseren", zegt Nigel de Jong, technisch directeur van de KNVB, in een interview met het Algemeen Dagblad. "Bij het reizen met de trein zal onze privacy goed gewaarborgd worden. Of we ook gaan vliegen tijdens dit EK? Dat hangt af van of je verderop in het toernooi nog in steden als München of Stuttgart zou komen. Onze enige vlucht die nu staat geboekt, is de heenreis vanuit Rotterdam naar Wolfsburg."

Waarom is Wolfsburg de uitvalsbasis van Oranje bij het EK?

Het Nederlands elftal traint tijdens het EK in het AOK Stadion, de thuishaven van het vrouwenelftal en de Onder 19 van VfL Wolfsburg. The Ritz-Carlton werd in 2000 geopend en is in eigendom van de Volkswagen groep. Het beschikt over 147 kamers en 23 suites en een verwarmd buitenzwembad van veertig meter. Bovendien heeft het hotel ruim zeshonderd bijzondere kunstwerken en is er het met drie Michelinsterren bekroonde restaurant Aqua gevestigd.

Lees ook: AD noemt vier internationals die Koeman tijdens Oranje-stage moeten overtuigen

“De combinatie van het hotel en de trainingsfaciliteiten sluit perfect aan bij onze wensen”, zei bondscoach Ronald Koeman eerder in een persbericht van de KNVB. “Omdat we gebruik kunnen maken van de accommodatie van VfL Wolfsburg hebben we de beschikking over een trainingscentrum dat aan alle moderne eisen voldoet. Zelf vind ik het belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij jebasecamp. Tijdens een toernooi zit je vijf weken op elkaars lip, dan is de onderlinge sfeer erg belangrijk. Een goed hotel helpt daarbij.

De KNVB richt voor de familie van de spelers een speciaal familiehotel in, ruim zevenhonderd meter van het spelershotel in Wolfsburg. “Ik heb het zelf meegemaakt bij toernooien, met het WK van 2014 als fijnste voorbeeld. Je gaat als speler een tunnel in tijdens een toernooi, maar het is ook nodig om af en toe te schakelen met je vrouw en kinderen. Zonder dat het een schoolreisje wordt”, zegt de Jong.

Teamdokter Edwin Goedhart: “Je wil niet het gevoel oproepen van een vakantie-uitje, maar de mix van spanning en ontspanning moet kloppen. En het moet allemaal niet té luxe zijn, want luxe maakt lui. Een goed bed, goed eten, een goed veld; dat heb je nodig om te presteren” Het Nederlands elftal neemt daarom zelfs eigen matrassen mee naar Wolfsburg.