Waarom spreekt Jeremie Frimpong alleen Engels en geen Nederlands?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 jun. 2024, 12:06
09 jun. 2024, 20:31
Jeremie Frimpong, Oranje, Nederlands elftal, Nederland - Canada
© IMAGO - Jeremie Frimpong viert zijn doelpunt tegen Canada

Jeremie Frimpong spreekt als enige Oranjespeler in de EK-selectie van Ronald Koeman geen Nederlands. De verdediger annex middenvelder van Bayer Leverkusen geeft al zijn interviews in het Engels. Mee Met Oranje legt uit hoe dat zit.

Frimpong werd op 10 december 2000, als zoon van Ghanese ouders, geboren in Amsterdam. Op zevenjarige leeftijd verhuisde het gezin naar Engeland. Daar werd de rechtspoot op zijn negende gescout door Manchester City en bij Engelse topclub doorliep hij alle jeugdteams. In de tussentijd ging hij thuis in het Engels met zijn ouders praten en werd het zijn eerste taal. In 2019 vertrok de veelzijdige speler naar Celtic en in januari 2021 werd hij aangetrokken door Bayer Leverkusen. In Nederland speelde Frimpong nog niet bij een profclub.

Artikel gaat verder onder video

Waarom spreekt Oranjespeler Jeremie Frimpong alleen Engels?

Frimpong spreekt wel wat woorden Nederlands en kan ook het meeste verstaan. "Mijn zus spreekt wel Nederlands en probeert me, als we tijd hebben, de taal een beetje te leren. Ik ken de voetbaltermen al wel. Alles wat tijdens de teammeeting wordt gezegd, kan ik begrijpen, ook al reageer ik in het Engels. Ik leer beetje bij beetje", zei de international eind 2021 tegen de NOS.

Lees ook: Depay krijgt bijval van Elia na kritiek: ‘Kijk naar Robben…’

In de tussentijd heeft hij veel geleerd en spreekt hij steeds beter Nederlands. Na afloop van de oefeninterland Nederland – Canada (4-0), waarin hij zelf tot scoren kwam, durfde hij een interview in het Nederlands nog niet aan, maar daar komt snel verandering in. "Wanneer wel? Ik hoop binnenkort", zo zei hij tegen NU.nl.

Waarom spreekt Jeremie Frimpong geen Nederlands?

Met Ronald Koeman heeft het Nederlands elftal overigens een bondscoach die ervaring heeft met het aansturen van spelers in het Engels. De coach was tussen 2014 en 2017 werkzaam bij Southampton en Everton in de Premier League.

Lees meer over:

Oranje Euro2024 Jeremie Frimpong