Waarom zit Wijnaldum niet bij de selectie van Oranje?

Max Max
02 jun. 2022, 19:44
07 jun. 2024, 12:42
© IMAGO

Hij is de meest opvallende afwezige in de selectie van Oranje, Georginio Wijnaldum. Maar waarom zit Wijnaldum niet bij de selectie van het Nederlands elftal?

De middenvelder was de afgelopen jaren een vaste waarde in de selectie van Oranje. De middenvelder kende de beste jaren van zijn carrière en was in Oranje reserve-aanvoerder. Zijn naam stond zonder twijfel als één van de eerste namen op het wedstrijdformulier.

Overstap naar PSG

Sinds dit jaar is het echter anders. Nadat hij overstapte naar Paris Saint Germain is Wijnaldum bij zijn club lang niet zeker van een basisplek. Bij zijn vorige club Liverpool was er ook veel concurrentie, maar speelde hij wel veel. In Parijs is dat echter niet meer het geval. Vaker dan hem lief is zit Wijnaldum op de bank en dat is ook bij bondscoach Louis van Gaal gaan knagen.

Van Gaal heeft altijd gezegd dat hij veel waarde hecht aan 'de vorm van de dag', en dat hij het liefst fitte spelers en spelers met minuten in de benen in zijn selecties opneemt. Daardoor raakte Wijnaldum langzaam maar zeker van het eerste plan af en zit hij nu dus zelfs niet bij de selectie.

Het zal zeker niet het einde van Wijnaldum in Oranje betekenen, maar Van Gaal geeft wel een belangrijk statement aan de middenvelder af. Zorg dat je gaat spelen komend half jaar, in Parijs of bij een andere club. Anders kan het WK zomaar eens aan de neus van de 86-voudig international voorbij gaan.

Uitleg van bondscoach Louis van Gaal

Tijdens de persconferentie aan het begin van de week gaf Van Gaal uitleg over de absentie van Wijnaldum. Hij zegt over zijn voormalig reserve-aanvoerder: "Wijnaldum heeft niet geleverd. We hebben spelers te leen van clubs. Dan krijg je met vorm te maken. Oranje is geen revalidatiecentrum, ik moet de beste spelers hebben. Anders val ik door de mand bij de rest van de spelers. Bij jongens die het wel waarmaken bij hun club. Gini heeft door alle problemen bij PSG niet zijn normale vorm gehaald."

Hij vervolgt: "Als dat wel weer zo is, komt hij erbij. Ik ben een fan, maar ik heb hem drie keer gewisseld. En Louis van Gaal wisselt nooit zomaar. Ik heb contact gehad met Wijnaldum via FaceTime. Ik kijk mijn spelers recht in het gezicht aan. Ik vind het logisch als hij boos of teleurgesteld is. Dat is ieder mens toch? Georginio is ook teleurgesteld.”

Depay springt in de bres voor zijn maatje

Aanvaller Memphis Depay gaf deze week in een interview aan dat hij het niet eens is met het weghouden van Wijnaldum uit de selectie van Oranje. "Ik zou hem oproepen als ik bondscoach was", zei Depay duidelijk. "Ik vind wel dat hij hier veel heeft laten zien en erbij hoort."

"Ik vind dat hij veel strepen heeft hier. Het verschil tussen de eerste elf en de selectie is ook nog een ding", vervolgt Depay. "De naam Wijnaldum vind ik in de selectie horen. Ik heb geen twijfels dat die weer gaat komen."