Welke Oranjespelers moeten vrezen voor het EK?

Max Max
26 mei 2021, 09:34
26 mei 2021, 09:34
© IMAGO

Vandaag is het bijltjesdag bij Oranje. Bondscoach Frank de Boer maakt zijn definitieve selectie bekend. Dat betekent dat er 8 van de 34 spelers in de voorselectie teleurgesteld zullen worden. Wie moeten zich het meeste zorgen maken? We zetten hieronder de zekerheidjes en de twijfelgevallen op een rijtje.

Doelmannen

Bij de doelmannen staan Jasper Cillessen, Tim Krul, Maarten Stekelenburg en Marco Bizot op de lijst. Van hen zal er één moeten afvallen. De verwachting is dat dit Marco Bizot zal zijn.

Cillessen lijkt zeker van zijn plek onder de lat, zeker nu hij ook weer wat duels bij Valencia gekeept heeft. Stekelenburg is weliswaar 38 jaar, maar kende een goede tweede seizoenshelft bij Ajax, nadat Onana wegviel. Tim Krul kende als ervaren rot een goed seizoen bij Norwich City en promoveerde naar de Premier League.

Ook Marco Bizot kende een prima seizoen, maar hij is niet het jonge talent dat voor de ervaring eens een toernooi mee zou moeten maken. Met zijn 30 jaar is hij weliswaar jonger dan de rest, maar niet de toekomstige keeper van Oranje.

Verdedigers

Achterin zal bondscoach Frank de Boer enkele harde keuzes moeten maken. Vooral voor de rechtsbackpositie heeft hij meerdere opties, waar hoogstwaarschijnlijk twee spelers afvallen. De namen die hij in de voorselectie heeft opgenomen zijn Stefan de Vrij, Daley Blind, Matthijs de Ligt, Nathan Aké, Denzel Dumfries, Joël Veltman, Kenny Tete, Patrick van Aanholt, Owen Wijndal, Jurriën Timber, Rick Karsdorp, Hans Hateboer en Jeremiah St. Juste.

Zekerheidjes zijn Stefan de Vrij, Matthijs de Ligt, Nathan Aké en Owen Wijndal. Daley Blind is dat normaal gesproken ook, mits hij fit genoeg bevonden wordt. De andere spelers zouden potentieel allemaal af kunnen vallen.

De multifunctionele Joël Veltman en Jurriën Timber hebben een streepje voor, omdat zij zowel centraal als op rechts kunnen spelen. Op links zal Patrick van Aanholt de back-up van Owen Wijndal kunnen zijn, zeker als Blind een twijfelgeval blijft.

Op rechts lijkt Dumfries wel zeker van zijn plek en moeten met name Karsdorp en Hateboer vrezen voor EK-deelname. Kenny Tete kan vanwege zijn verdedigende kwaliteiten weleens meegenomen worden en Jeremiah St. Juste is ook een mogelijke afvaller, al weet je het natuurlijk nooit met Frank de Boer.

Middenvelders

Op het middenveld heeft de Boer wat minder te kiezen. Hij besloot al om Kevin Strootman niet op te roepen en kwam daarom uit bij de volgende namen: Frenkie de Jong, Georginio Wijnaldum, Marten de Roon, Davy Klaassen, Donny van de Beek, Ryan Gravenberch, Tony Vilhena en Teun Koopmeiners.

Alleen de namen van Donny van de Beek en Tony Vilhena zijn in onze ogen echt twijfelgevallen. Vd Beek stond er goed op bij de Boer, maar heeft wel heel weinig gespeeld dit seizoen bij zijn club.

Aangezien Teun Koopmeiners niet meer met Jong Oranje naar het EK mag als hij afvalt, kunnen we ons niet voorstellen dat dit ook daadwerkelijk gebeurt, De overige namen zijn wel zekerheidjes in de selectie van 26 man.

Aanvallers

Voorin zullen zeker nog enkele slachtoffers vallen die het EK moeten missen. Ryan Babel werd al niet eens geselecteerd in de voorselectie en ook de schoonzoon van De Boer, Calvin Stengs viel af. Hij gaat net als zijn AZ-maatje Boadu naar het EK met Jong Oranje. De geselecteerden zijn daarmee Memphis Depay, Steven Berghuis, Steven Bergwijn, Luuk de Jong, Donyell Malen, Quincy Promes, Anwar El Ghazi, Cody Gakpo en Wout Weghorst.

We verwachten dat hier zeker drie spelers van af moeten vallen. De verwachting is dat Steven Bergwijn, Quincy Promes en Anwar El Ghazi de boot zullen missen. Voor Gakpo geldt hetzelfde als voor Koopmeiners, dus verwachten we dat hij mee zal gaan.

De vermoedelijke afvallers

Opgeteld denken we dat dit de acht spelers zullen zijn die de schifting niet halen: Marco Bizot; Hateboer, Karsdorp en St. Juste; Vilhena; Bergwijn, Promes en El Ghazi.

Spelers die ook niet helemaal zeker zijn van selectie zijn Kenny Tete en Donny van de Beek.

Lees meer over:

Selectie Frank De Boer WK 2022