Wereldwijd gratis naar het EK kijken met Nederlands commentaar

Max Max
21 jun. 2021, 10:12
21 jun. 2021, 11:16
© IMAGO

Het EK 2020 is eindelijk begonnen. We kijken weer massaal naar dezelfde zender en je kunt de buren horen juichen, zonder dat je je af hoeft te vragen waarom. De sfeer zit er goed in, en dat is iets wat we allemaal even nodig hadden na het afgelopen jaar. Iets waar we het allemaal over eens kunnen zijn. 

In Nederland kan iedereen gratis alle EK wedstrijden kijken op NPO1 en in de derde ronde ook op NPO2 en NPO3. Als je geen televisie of tv-abonnement hebt, of als je niet thuis bent kun je ook gewoon naar NPOStart.nl gaan of de gratis NPO app gebruiken om de wedstrijden te volgen.

Oranje in het buitenland

Helaas wordt het EK niet in alle landen gratis uitgezonden. Vooral in landen buiten Europa is het toernooi vaak alleen te zien via betaalde zenders. Binnen Europa kun je waarschijnlijk wel een publieke omroep vinden. Maar dan heb je de kans dat het commentaar erg irritant en afleidend is (het Spaanse commentaar bijvoorbeeld). Of misschien moet je naar het commentaar van de tegenpartij luisteren, waar je helemaal niet vrolijk van wordt. Gelukkig kun je dankzij het internet ook dan terecht bij NPOStart.nl voor de Hollandse versie.

Let wel op! In een heel aantal landen zal de wedstrijd geblokkeerd kunnen zijn. Zodra je de Play-knop indrukt, verschijnt het bericht: “Dit programma mag niet bekeken worden vanaf jouw locatie (33)”.  NPO houdt namelijk de kosten laag door maar beperkte uitzendrechten in te kopen. Je kunt dit gelukkig heel gemakkelijk oplossen.

Heel gemakkelijk in het buitenland naar het EK kijken 

Met een virtueel privé netwerk (VPN) kun je snel en eenvoudig de blokkades omzeilen. Websites lezen namelijk aan de hand van je IP-adres je locatie af. Door een VPN te gebruiken, kun je het IP-adres van je kijkapparaat aanpassen en het een Nederlands IP-adres geven. Dan lijkt het alsof je wel in Nederland aan het kijken bent. Dit klinkt misschien allemaal technisch en ingewikkeld, maar is in feite heel simpel. Je kunt in een paar stappen een VPN installeren en gebruiken. 

Als je nu teruggaat naar NPOStart.nl of de NPO app en de pagina vernieuwt, kun je zonder problemen het Nederlands Elftal volgen. 

Lees meer over:

WK 2022 Noord-Macedonië