Jutta Leerdam laat Team IKO schieten en gaat individueel verder

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
09 mei 2024, 13:09
09 mei 2024, 13:09
© IMAGO

Jutta Leerdam sluit na haar breuk met Jumbo toch niet aan bij Team IKO. De topschaatsster deelt donderdag in een verklaring dat ze de afgelopen periode veel heeft getwijfeld, maar toch voor een eigen route kiest. Het contract van Leerdam bij Jumbo liep op 1 april af. Ze reed sinds 2022 in de kleuren van Jumbo, waar ze zich onder leiding van schaatscoach Jac Orie kroonde tot wereldkampioen op 1.000 meter en de Europese sprinttitel veroverde.

Leerdam, 25, geeft op sociale media toe dat ze dicht bij een overstap naar Team IKO was. "Daarom ook echt alle liefde en respect naar Team IKO, die hebben meegedacht om mij in hun structuur te laten passen. Toch, onderaan de streep nam het uiteindelijk meer van mij dan wat ik terugkreeg. Elke mogelijke route binnen de schaatswereld vergeleek ik met een individuele route. Een route met mensen waar ik in geloof is iets wat ik niet los kan laten."

Jutta Leerdam kiest voor individuele route

"Een individuele route is niet altijd leuk", schrijft Leerdam. "Het is vaak stressvol, het is soms eenzaam, maar als ik win is het het waard. Als ik het doe, doe ik het goed. High risk, high reward. Uiteindelijk is deze route voor mij het beste in dit pre-olympische seizoen." Het is niet voor het eerst dat Leerdam voor een eigen route kiest. In 2020 begon ze een eigen ploeg met haar toenmalige vriend Koen Verweij en coach Kosta Poltavets.

Als schaatsster van Team Worldstream plaatste Leerdam zich voor de Olympische Spelen van Peking, waar ze zilver veroverde op de 1000 meter. Die ploeg hield op te bestaan toen ze in 2022 voor twee jaar tekende bij Jumbo. Leerdam laat grotendeels in het midden hoe haar individuele route er nu uit komt te zien. Het laatste jaar was voor Leerdam een minder succesvol jaar. Door familieomstandigheden en enkelklachten moest ze zich tevredenstellen met een bronzen medaille op de WK afstanden (1.000 meter).

Lees ook: Vierde Olympische Spelen voor 48-jarige Wennemars

Leerdam weet dat ze ook deze keer niet voor de makkelijkste weg kiest, maar staat volledig achter haar keuze. “Ik wil leren, investeren en terug waar ik vandaan kom. Keihard werken en uit m’n comfortzone. Lukt dat niet, dan heb ik wel mijn gevoel gevolgd en kijk ik als ik hopelijk heel oud mag worden terug op een carrière waar ik trots op ben. En dat is voor mij het meest waardevolle. Er zijn te veel signalen dat dit is wat ik wil, dus ik ga het gewoon doen.”