Jutta Leerdam tekent bij de schaatsploeg van Joy Beune

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
06 mei 2024, 16:10
© IMAGO

Jutta Leerdam heeft met Team IKO een nieuwe ploeg gevonden. De Telegraaf meldt dat de 25-jarige snel tekent bij het team van schaatssensatie Joy Beune. Afgelopen maand vertrok de topschaatsster bij schaatsteam Jumbo nadat ze geen akkoord over een nieuw contract konden bereiken.

Leerdam kon bij schaatsteam Jumbo haar ambities niet realiseren. Ze wilde volgens De Telegraaf – naast coach Jac Orie – iemand die haar ‘schaatstechnisch extreem zou uitdagen’. De gele formatie kon zich daar niet in vinden, waardoor er geen contractverlenging kwam. De topschaatsster zocht daarna contact met andere teams, en kwam ook uit Team IKO, waar ze in het seizoen 2018-2019 stage liep. Hoewel de relatief bescheiden ploeg niet verwachtte dat ze de sporter uit ’s-Gravenzande konden betalen, lijken beide partijen er toch uit te komen. Leerdam richt zich op de Olympische Winterspelen van 2026 in Turijn en zet daarvoor alles aan de kant. Volgens de krant tekent ze naar verwachting nog deze week bij IKO.

Leerdam zet alles opzij voor de Olympische Spelen

Leerdam is een topper op de duizend meter. Daarnaast presteert de sprintster erg sterk op de vijfhonderd meter. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking won ze zilver op de duizend meter en in 2026 hoopt ze in Turijn wederom op het hoogste schotje te staan. Toekomstig teamgenoot Beune legt zich al enkele jaren toe op de lange afstanden, waardoor de twee geen directe concurrenten zijn. De 25-jarige uit Borne won dit jaar al de vijfduizend meter tijdens de WK afstanden in Calgary en de wereldtitel allround. Bij IKO staan ook de Belgische Olympisch kampioen Bart Swings en Dai Dai Ntab (ex-Jumbo) onder contract.

Lees ook: Beune houdt Schouten verrassend van historische wereldtitel

Voor Leerdam wordt haar overstap naar IKO een terugkeer op het oude nest. In de kleuren van de ploeg schaatste ze als eerste vrouw ooit in Thialf een rondje van 26 seconden op de duizend meter. Uiteindelijk won ze in die periode ook het World Cup Kwalificatie Toernooi. Na haar doorbraak vertrok ze naar Team Reggeborgh. Later reed ze nog voor Team Worldstream (haar eigen team) en vervolgens Jumbo.

Komend weekeinde vliegt Team IKO voor het eerste gezamenlijke trainingskamp naar het Italiaanse Toscane. Als Leerdam deze week tekent, maakt ze daar waarschijnlijk kennis met haar nieuwe ploeggenoten. Het schaatsseizoen begint in september weer.