Niek Kimmann gaat voor wereldtitel en olympisch goud

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
16 mei 2024, 13:53
16 mei 2024, 14:01
© IMAGO

Niek Kimmann wil zaterdag in het Amerikaanse Rock Hill zijn derde wereldtitel BMX pakken. Daarmee zou hij op gelijke hoogte komen met zijn idool Kyle Bennett, die als enige BMX’er drie wereldkampioenschappen achter zijn naam heeft staan.

Kimmann keek als kleine jongen enorm tegen Bennett op. “Het was een eyeopener om hem te zien rijden”, vertelt de tweevoudig wereldkampioen en regerend olympisch kampioen in een interview met de NOS. Ondanks zijn imposante prijzenkast ziet hij het WK niet als een abc’tje. Na de Spelen van Tokio in 2021 heeft hij namelijk het roer omgegooid. Kimmann vertrok voor de liefde naar de Verenigde Staten en ging zonder trainer verder. Van die keuze heeft hij nooit spijt gehad. De route naar de Spelen in Parijs aankomende zomer plande hij volledig zelf en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. In Tulsa (Amerika) won hij onlangs twee wereldbekerwedstrijden op rij.

Niek Kimmann wil wereld- én olympisch kampioen worden

Maar eerst ligt zijn focus op het WK zaterdag. "Daarna ga ik pas aan de Olympische Spelen denken”, aldus Kimmann. Bennett werd in 2002, 2003 en 2007 wereldkampioen. "Drie keer is een record. Ik sta op twee. Als ik een derde wereldtitel behaal, sta ik bij een heel, heel select groepje." De BMX’er wil graag winnen, maar de baan in Rock Hill is absoluut niet zijn meest favoriete BMX-track. "Ik heb hier goede en slechte wedstrijden gefietst. Maar op een goede dag moet je overal uit de voeten kunnen."

Lees ook: Van der Poel maakt opvallend schema voor de zomer bekend

Bij regenval wordt de baan in Rock Hill, gemaakt van asfalt en teer, spekglad. Kimmann: "Als het regent, verwacht ik chaos." Hij gaat eventuele risico’s echter niet uit de weg. Het WK is voor de BMX'er geen richting de Spelen. "Als je met die gedachte aan de start staat, kan je net zo goed niet starten. Ik wil het liefst nog een keer olympisch kampioen worden. Maar dat neemt niet weg dat ik nu ook wereldkampioen wil worden."

Hoewel Kimmann momenteel zonder coach traint, weet hij niet of dat in de toekomst zo blijft. De BMX’er wil zichzelf uitdagen en zoekt continue nieuwen doelen. "Dat ik het nu zonder coach doe, is een compliment naar de coaches met wie ik in het verleden werkte. Ik denk niet dat ik het beter kan, maar ik word hier gewoon enthousiast van. Ik vind mezelf ontwikkelen mooier dan wedstrijden winnen."