Van der Poel kiest voor Tour en wegrit en slaat mountainbiken over

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
15 mei 2024, 15:35
15 mei 2024, 15:37
© IMAGO

Mathieu van der Poel rijdt aankomende zomer de Tour de France en de wegrit op de Olympische Spelen. De wereldkampioen wielrennen laat het mountainbiken op de Spelen links liggen. Op die manier heeft hij meer tijd en kan hij zich langer en beter voorbereiden, zo laat hij woensdag weten via zijn ploeg Alpecin-Deceuninck.

Van der Poel heeft lang getwijfeld over welke keuze hij moest maken. “Enkel de wegrit? Alleen mountainbiken? Of beide? Al dan niet in combinatie met de Tour de France, die ik persoonlijk beschouw als de best mogelijke voorbereiding op de Spelen”, aldus de wereldkampioen. Uiteindelijk koos hij naar eigen zeggen ‘de meeste logische optie’, waarbij hij de dubbel doet en niet gaat mountainbiken. In Tokio ging de wielrenner wel van start bij het mountainbiken, maar kwam hij ten val omdat hij dacht dat er een plankje zou liggen na een rotsblok. Uiteindelijk gaf hij na de valpartij op.

Van der Poel rijdt de Tour de France en de wegrit op de Spelen

Dit jaar was Van der Poel de beste in de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en de E3 Saxo Classic. “Mijn eerste seizoenshelft was best lang. Eerst het veldrijden en na een korte break hervatte ik de trainingen in functie van het voorjaar. Die campagne trok ik door tot en met Luik-Bastenaken-Luik”, zegt de renner. Als hij nu gaat mountainbiken moet hij volgend weekend al van start in Nove Mesto, de Tsjechische manche van de Wereldbeker MTB. Dat verstoort echter zijn rustperiode en in overleg met de ploeg heeft hij gekozen voor een langere periode zonder wedstrijden.

Lees ook: Topjudoka slaat EK en WK over en richt zich op Spelen

“Zonder tijdsdruk kan ik nu opbouwen naar de Ronde van Frankrijk en de Olympische wegrit. En het mountainbiken? Wie weet wat er nog kan in 2028 in Los Angeles? Dat is nog lang, maar ik zal dan in een andere fase van mijn carrière zitten. Misschien kan ik dan een keer alles op dat mountainbiken zetten. Dit jaar is de combinatie gewoon te moeilijk”, aldus van der Poel.

De komende tijd staat Van der Poel nergens aan de start. De renner van Alpecin- Deceuninck slaat ook het NK over. Zijn eerstvolgende wedstrijd is de Tour de France, die op zaterdag 29 van start gaat in Florence (Italië). “Ik vertrek een weekje later dan de rest van onze Tourkern op hoogtestage naar La Plagne. Daarna werk ik nog wat individuele trainingen af tot de start van de Tour.” In de Ronde van Frankrijk staat hij opnieuw de Belgische sprinter Jasper Philipsen bij in zijn jacht op ritzeges en de groene trui. Daarnaast heeft Van der Poel het doel gesteld om dit jaar zelf een etappe te winnen.