Vlag van Nederland

De bekende website Zalando heeft speciaal voor het WK voetbal het verloop van de internationale WK voetbalshirts, die sinds 1930 gedragen zijn, bij elkaar gezocht en in een mooi overzicht gezet. De landen waarvan de WK voetbalshirts zijn weergegeven, zijn alle 32 landen die in 2014 aanwezig zijn of waren op het wereldkampioenschap in Brazilië.

In het onderstaande overzicht is mooi te zien hoe de shirts van alle landen veranderd zijn. Opvallend is dat de eerste WK voetbalshirts van het Nederlands Elftal blauw waren in plaats van het alom bekende oranje.

Nederland deed in 1934 voor het eerste mee aan het WK voetbal en speelde toen dus in een blauw shirt met lange mouwen en een oranje touwtje bij de nek. Ook in 1938 werd dat shirt gedragen.Het eerste WK dat Oranje daarna meedeed was in 1974. In de finale tegen tegen West-Duitsland verloor Nederland, nu wel in Oranje shirt, met 2-1 van West-Duitsland.

De tweede finaleplek werd behaald tegen Argentinië in 1978 en de derde keer finale was in 2010, toen team Oranje verloor van Spanje. Laten we hopen dat in de prachtige Oranje WK voetbalshirts van dit jaar, Nederland weer in de finale kunnen zien spelen!

Zie hier alle WK-shirts van de deelnemers sinds 1930 (klik voor vergroting):
WK voetbalshirts

Lees meer over: ,