Vlag van Nederland
Waarom niet elke goal voor Oranje telt zaterdag

Waarom niet elke goal voor Oranje telt zaterdag

WK 2018

Moet Oranje zaterdag nou alles op alles zetten, of niet? Doordat Zweden-Luxemburg zaterdag om 18.00 uur begint, en bij Wit-Rusland tegen Nederland om 20.45 uur wordt afgetrapt, weet Oranje vooraf precies wat het moet doen. Daarbij is vooral belangrijk om te weten of Oranje met even of oneven verschil moet winnen.


We leggen het uit: Als Zweden bijvoorbeeld met 1-0 (een oneven verschil) wint van Luxemburg dan komt Nederland met een 0-2 zege (een even verschil) niet dichterbij. Het Zweeds voordeel in doelsaldo gaat dan van +6 naar +5 en dus moet Nederland het duel tegen Zweden alsnog met drie goals verschil winnen.

Bij een 0-3 zege voor Oranje en een 1-0 zege voor Zweden is er een verschil van twee en hoeft Oranje nog maar met twee doelpunten goed te maken omdat Zweden op +4 staat. In dat geval zou bij een 0-5 zege voor Oranje en een 1-0 zege voor Zweden nog beter zijn, dan hoeft Oranje namelijk nog maar met één doelpunt verschil te winnen.

Dit heeft gevolgen voor de tactiek die Dick Advocaat mogelijk tegen het einde van de wedstrijd tegen Wit-Rusland moet gaan volgen. Stel dat Zweden met 3-0 heeft gewonnen van Luxemburg en Oranje leidt kort voor tijd met 0-4 in Wit-Rusland dan heeft de ploeg van Advocaat het voordeel dat het alles op de aanval kan gooien, omdat een tegengoal niks uitmaakt.

Een 0-5 overwinning zou voor Oranje namelijk wel zin hebben, een 0-4 niet. 1-4 zorgt dan voor dezelfde opdracht als 0-4, waardoor zelfs het meesturen van de doelman bij een 0-4 voorsprong dus tot de mogelijkheden behoort.

Het kan echter ook dat Advocaat in de slotfase juist niks aan een extra goal heeft en juist voornamelijk een tegengoal moet voorkomen. Stel Zweden heeft met 4-0 gewonnen van Luxemburg en Nederland leidt in de laatste minuut met 0-4 in Wit-Rusland, dan heeft het weinig zin om te jagen op 0-5, omdat het effect dan niet verandert aangezien Zweden nog altijd +5 heeft. Bij en tegengoal en dus 1-4 overwinning voor Oranje dan gaat het Zweedse voordeel in doelsaldo naar +7. Nederland moet Zweden dan met vier goals verschil verslaan.

Auteur: Max
Foto: © Pro Shots

Lees meer over: ,