De maat is vol voor de Oranje Leeuwinnen: 'De grens is bereikt'

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
15 feb. 2024, 16:00
15 feb. 2024, 16:00
© IMAGO

De Oranje Leeuwinnen zijn klaar met de overvolle speelkalender en hebben acties aangekondigd. Bondscoach Andries Jonker spreekt zich tegenover de NOS uit tegen het drukke schema van de Nederlandse voetbalsters. Het Nederlandse damesteam komt vrijdag in actie tegen Spanje in de halve finale van de Nations League.

Jonker kan voor het duel met Spanje niet beschikken over Jill Roord, die in de lappenmand zit met een gescheurde voorste kruisband. “Pijnlijk, heel pijnlijk”, verzuchtte de bondscoach voor de camera. Voor Jonker is de maat vol. “We kunnen in het vrouwenvoetbal niet oneindig door blijven gaan met het uitbreiden van de speelkalender”, concludeert hij. “Dat weet iedereen al langer, maar dan komt er toch weer een Nations League en een wereldbeker voor clubs.”

Oranje Leeuwinnen kondigen acties aan

“De grens is bereikt, we moeten er wat van zeggen en we gáán er ook wat van zeggen”, belooft Jonker, die aangeeft dat dit op korte termijn zal gaan gebeuren. Volgens de bondscoach gaat het niet alleen om kruisbandblessures, die al langere tijd een groot probleem vormen binnen het vrouwenvoetbal.

Volgens Jonker zijn dergelijke kwetsuren slechts een klein onderdeel van de zorgen. “Het gaat er ook om: hoe voelen speelsters zich?”, vertelt de oefenmeester. “Ik heb speelsters bij me gehad die zeiden: ‘Ik ben leeg, maar ik moet Champions League gaan spelen bij mijn club, eigenlijk wil ik thuis blijven. Wat moet ik doen?’. Dat kan natuurlijk niet. Er is een verschil tussen fitheid en frisheid: je kunt wel fit zijn, maar ben je ook fris?”

Lees ook: Déze 23 Leeuwinnen moeten zorgen voor ticket naar OS

Jonker heeft vooralsnog geen oplossing voor het probleem, maar vindt dat men zo snel mogelijk om tafel moet om vrije tijd te creëren voor de speelster. “Het uitgangspunt moet niet de groei van het vrouwenvoetbal zijn, maar het welzijn van de speelsters”, aldus de bondscoach. “Ja, ik kan als bondscoach beslissen om speelsters rust te geven, maar we willen allemaal winnen. Je kun echter niet continu je beste speelsters blijven opstellen.”