Daniëlle van de Donk kondigt afscheid bij Oranje Leeuwinnen aan

MeeMetOranje MeeMetOranje
03 jun. 2024, 17:00
04 jun. 2024, 14:25
© IMAGO

Daniëlle van de Donk heeft haar afscheid aangekondigd bij het Nederlands vrouwenelftal. De 32-jarige middenvelder van Olympique Lyon wil nog door tot en met het EK van volgend jaar zomer in Zwitserland, maar zet daarna een punt achter haar loopbaan als international. Eerder dit jaar maakte Lieke Martens bekend te zullen stoppen bij Oranje.

“Het zit in mijn hoofd om nog één toernooi met Oranje te spelen. Ik wil ook gewoon op een waardige manier afscheid nemen van Oranje. Dat ik fysiek nog alles kan brengen en dat het niet bergafwaarts gaat. Nog doorgaan tot het WK van 2027 is nog wel echt ver weg”, zo vertelt Van de Donk maandag, geciteerd door NU.nl en het Algemeen Dagblad.

Artikel gaat verder onder video

Daniëlle van de Donk stopt in 2025 bij Oranje Leeuwinnen

Eerder liet Van de Donk al doorschemeren dat ze na het EK van 2025 zou stoppen, maar dat was toen nog niet zó concreet. "De deur staat nog steeds een beetje open, ik kan het nog niet helemaal zeggen dat ik dan ga stoppen. Maar doorgaan tot het WK van 2027 is voor mij té lang. Ik voel me nog goed, ik heb het EK nog in mijn hoofd zitten. Dan heb ik een heel mooie carrière gehad. Het zit in mijn hoofd om daarna te stoppen."

Lees ook: Waar en hoe laat wordt Finland – Nederland vrouwen uitgezonden?

Van de Donk is een van de speelsters die met de Leeuwinnen Europees kampioen werd in eigen land in 2017 en twee jaar later zilver pakte in de WK-finale tegen de Verenigde Staten. De middenvelder maakte haar debuut voor Oranje in 2010 en speelde sindsdien liefst 155 interlands. Daarin was Van de Donk goed voor 36 doelpunten. Ze speelt sinds 2021 voor Olympique Lyon, waarmee ze in 2022 de Champions League won. Eerder speelde ze voor Willem II, VVV, PSV, BK Häcken en Arsenal.

De een jaar jongere Martens speelde afgelopen vrijdag haar laatste interland op eigen bodem. De aanvaller van Paris Saint-Germain kreeg in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland (1-0) een publiekswissel en was zeer emotioneel. Dinsdag speelt Martens in Finland haar 160ste en laatste interland voor Nederland.