Lieke Martens neemt in tranen afscheid van de Oranje Leeuwinnen

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
01 jun. 2024, 12:27
01 jun. 2024, 12:27
© IMAGO

Lieke Martens is trots dat ze heeft getoond dat vrouwen ook een mooie voetbalcarrière kunnen hebben. Vrijdag nam ze in tranen afscheid van het Oranjepubliek. De linksbuiten van Paris Saint-Germain kondigde in mei aan dat ze na dertien jaar stopt als international van de Oranje Leeuwinnen. De EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland (1-0 winst) stond in het teken van haar afscheid.

Met spandoeken, gezang en aanmoedigingen werd Martens voor de laatste keer bedankt door de fans van de Oranje Leeuwinnen. De linksbuiten veranderde het Nederlandse vrouwenvoetbal voorgoed. Tijdens haar publiekswissel in blessuretijd hield ze het niet droog. "Een overwinning en dan een publiekswissel. Dat is eigenlijk het meest fantastische wat ik me had kunnen wensen", zei ze na de wedstrijd tegen NU.nl. Met een krulschot nam ze bijna in stijl afscheid, maar haar inzet belandde op de lat.

Lieke Martens neemt afscheid van de Oranje Leeuwinnen

Martens kreeg de acties van de fans tijdens de wedstrijd allemaal mee. Na afloop noemde ze het ‘heel speciaal’. "Ik ben niet iemand die zichzelf zo neerzet, maar het is denk ik wel duidelijk geworden dat jonge meisjes een voetbalcarrière kunnen hebben. Dat is het allermooiste wat ik heb kunnen geven en daar ben ik het trotst op. Ik heb iets nagelaten." De linksbuiten is één van de grootste namen van de Oranjevrouwen. Ze won het EK 2017 in eigen land met Oranje werd op dat toernooi ook uitgeroepen tot ‘Speelster van het Toernooi’. Datzelfde jaar werd ze gekozen tot Europees voetbalster van het Jaar. 

Lees ook: Duitsers snappen niks van Oranje-selectie Koeman: ‘Bittere tegenslag!’

De laatste tijd sukkelde Martens met blessures en behaalde ze nooit meer haar topvorm van enkele jaren geleden. Eigenlijk wilde ze al eerder stoppen als international, maar na het EK van 2022 werd ze toch overgehaald om door te gaan. De aanvalster hoopte na de Olympische Spelen van Parijs een punt achter haar interlandloopbaan te zetten. Oranje plaatste zich echter niet voor de Spelen, waardoor Martens dinsdag tegen Finland haar 160e en laatste interland speelt.