Nederland lijkt organisatie WK vrouwen te missen door Brazilië

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
08 mei 2024, 13:06
17 mei 2024, 08:33
© IMAGO

Brazilië heeft de beste papieren voor de organisatie van het WK voor vrouwen in 2027. Dat is slecht nieuws voor Nederland, dat samen met België en Duitsland het toernooi wil organiseren. De FIFA geeft het Zuid-Amerikaanse land 4 van de 5 punten, terwijl het Europese bid slechts 3.7 punt krijgt. Onder andere op het gebied van de stadions scoren de Brazilianen beter.

De FIFA bracht dinsdagavond een rapport naar buiten over het WK van 2027. De wereldvoetbalbond meldt dat de verkiezing gaat tussen het bid van Nederland, Duitsland en België, en dat van Brazilië. Het laatstgenoemde land wordt door de evaluatiecommissie het beste beoordeeld. "De stadions zijn gebouwd voor de grootste internationale voetbaltoernooien, na in 2014 gastheer te zijn geweest van het WK 2014." Daarnaast wijst de de commissie naar het feit dat de toewijzing aan Brazilië het eerste WK voor vrouwen in Zuid-Amerika zou betekenen. "Dat kan een enorme impact hebben op het vrouwenvoetbal in de regio."

 FIFA ziet meer potentie in WK voor vrouwen in Brazilië

Het gezamenlijke bod van Nederland, België en Duitsland wordt vooral geloofd vanwege de steun van lokale overheden. Daarna prijst de FIFA de korte afstanden tussen speelsteden en de goede infrastructuur. in de landen. In Nederland zijn er vijf stadions waarin er wedstrijden afgewerkt kunnen worden: de Johan Cruijff ArenA, De Kuip, het Philips Stadion, De Grolsch Veste en het Abe Lenstra Stadion. "De voorgestelde stadions hebben een kleinere capaciteit, wat betekent dat ze een hoge bezettingsgraad moeten hebben om de bezoekersrecords van de editie 2023 van het toernooi te overtreffen." Dat is voor de evaluatiecommissie een nadeel.

Lees meer: Elfde lid van WK-selectie 2014 zet punt achter loopbaan

In een eerder stadium haakten Zuid-Afrika en de Verenigde Staten/Mexico af voor de organisatie van het eindtoernooi. Volgende week vrijdag wordt er in Bangkok op een FIFA-congres gestemd over wie het WK krijgt. Afgelopen jaar waren Australië en Nieuw-Zeeland de gastlanden van het toernooi, dat door Spanje werd gewonnen.