Nederland wil WK 2027 organiseren, in mei volgend jaar uitsluitsel

Jeen Grievink Jeen Grievink
28 nov. 2023, 13:49
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Nederland hoopt - in samenwerking met buurlanden Duitsland en België - de organisatie van het WK voetbal voor vrouwen in 2027 binnen te halen. Gisteren werd het bid ondertekend. De drie Europese landen krijgen wel concurrentie van de Verenigde Staten en Mexico (gezamenlijk bid) en Brazilië.

Het volgende WK voetbal voor vrouwen vindt plaats in 2027 en Nederland hoopt samen met Duitsland en België het toernooi te mogen huisvesten. Het landentrio hoopt door extra in te zetten op duurzaamheid en fanbeleving een goede kans te maken. Met deze USP's denkt men de Verenigde Staten en Mexico en Brazilië af te kunnen troeven. Gisteren werd het bid ondertekend. Amsterdam, Eindhoven, Enschede, Heerenveen en Rotterdam zouden de Nederlandse speelsteden moeten worden.

Inzetten op duurzaamheid na kritiek op WK 2023

Omdat Nederland, Duitsland en België inzetten op onder meer duurzaamheid, hopen ze een streepje voor te hebben. Het vorige WK, dat afgelopen zomer plaatsvond in Australië en Nieuw-Zeeland, kreeg namelijk veel kritiek omdat teams meerdere vluchten moesten afleggen. Verre van duurzaam dus. Nederland, Duitsland en België willen dit anders doen. "We willen het zo duurzaam mogelijk maken", zo wordt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, geciteerd door NU.nl. "Teams en toeschouwers zouden alleen maar binnen moeten komen vliegen, om vervolgens alles met de trein of de bus te doen."

Fanpleinen en fanwalks

Daarnaast zet men extra in op de fanbeleving. "We kunnen een enorme beleving van het vrouwenvoetbal creëren", zegt De Jong. "In de speelsteden willen we fanpleinen maken en fanwalks naar het stadion organiseren." Volgende week vrijdag 8 december leveren Nederland, Duitsland en België hun gezamenlijk WK-bid, genaamd Breaking New Ground 2027, in bij de FIFA. In mei volgend jaar zal bekend worden gemaakt wie de organisatie van het toernooi op zich mag nemen.

Lees meer over:

WK 2027 Oranje Leeuwinnen