Oranje in cruciaal Nations League-duel met Engeland vol op de aanval: 'Doelpunten nodig'

Jeen Grievink Jeen Grievink
28 nov. 2023, 16:19
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Het Nederlands vrouwenelftal speelt vrijdagavond een uiterst belangrijke wedstrijd tegen Engeland in de Nations League. Niet alleen vecht Oranje voor groepswinst, maar ook voor uitzicht op een ticket voor de Olympische Zomerspelen in 2024. Bondscoach Andries Jonker kiest er dan ook voor de aanval te zoeken tegen Engeland.

Nederland speelt nog twee Nations League-wedstrijden en het doel is om groepswinnaar te worden. Oranje gaat momenteel aan kop met 9 punten uit 4 wedstrijden, maar voelt de hete adem van België (7 punten) en Engeland (6 punten) in de nek. En beide concurrenten komen nog oog in oog te staan met Nederland. Aanstaande vrijdag gaat Oranje eerst op bezoek bij Engeland, in een volgepakt Wembley. De Engelsen zullen vol op de aanval gaan spelen, want enkel bij een overwinning houden ze hun kansen op groepswinst in leven. Dat betekent echter niet dat Oranje achterover gaat leunen. Ook zij willen aanvallend voetbal op de mat leggen, zo bevestigt bondscoach Jonker.

Slechts 4 pure verdedigers in selectie

Jonker selecteerde slechts vier pure verdedigers. En dat is niet voor niets. Hoewel Oranje niet per se hoeft te winnen van Engeland, zouden ze bij een zege wel een reuzestap zetten richting groepswinst en mogelijk een olympisch ticket. En om te winnen, heb je doelpunten nodig, zo weet ook Jonker. "We moeten winnen, dus dan wil je veel speelsters erbij hebben die een doelpunt kunnen maken", legde de keuzeheer uit.

Oranje voelt zich goed bij aanvallend voetbal

Hij vervolgt: "Dit is de beslissende fase, nu moet het gebeuren. We hebben ervoor gekozen meer aanvalsters op te roepen. Het liefst hadden we ook Fenna Kalma nog opgeroepen, maar dat werd te veel van het goede." Toch had Jonker er ook voor kunnen kiezen iets defensiever te gaan spelen tegen Engeland, omdat een gelijkspel ook nog voldoende mogelijkheden biedt. "We hebben er steeds voor gekozen om naar onze kwaliteit te spelen en dat is de aanval zoeken, tegen wie dan ook. Daar voelen de speelsters zich goed bij en ik ook. Dat bevalt. Dat moeten we niet gaan veranderen", aldus de bondscoach.