Oranje Leeuwinnen boeken uiterst belangrijke zege op bezoek bij Schotland

Jeen Grievink Jeen Grievink
31 okt. 2023, 22:24
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Het Nederlands vrouwenelftal heeft met een 0-1 zege op Schotland een enorme stap gezet in de strijd om de koppositie van de groep in de Nations League, welke weer belangrijk is met het oog op deelname aan de Olympische Spelen van 2024. Doordat Engeland, de directe concurrent, zich verslikte op bezoek bij België (3-2 nederlaag) was het dubbel feest voor Oranje.

Lieke Martens was misschien wel de gevaarlijkste vrouw aan Nederlandse zijde tegen Schotland. Het was dan ook een flinke tegenvaller dat ze na een half uur uitviel, na een gemene tik die ze ontving van Sophie Howard. Damaris Egurrola was de vervanger van Martens, die als enige nog enigszins gevaarlijk was geworden in het begin van de wedstrijd. Er moest er uit een ander vaatje getapt gaan worden. Een portie individuele klasse was nodig om de ban te breken. Die kwam na een uurtje spelen van Esmee Brugts, de dribbelaar van FC Barcelona. Zij sneed op karakteristieke wijze naar binnen en draaide de bal met haar sterke rechtervoet via de paal de verre hoek in: 0-1!

Oranje op koers voor Olympische Zomerspelen

Nederland (9 punten), België (7 punten) en Engeland (6 punten) gaan in december strijden om de groepswinst. Op 1 december speelt Oranje op Wembley tegen Engeland. Drie dagen later eindigt Nederland de Nations League-campagne in Tilburg met een duel met België. Die laatste wedstrijd kan ook nog van belang zijn, mochten landen met een gelijk aantal punten eindigen. In dat geval wordt eerst gekeken naar onderling resultaat. Nederland verloor het eerste duel van België met 2-1. Oranje heeft echter alles nog in eigen hand wat betreft de eventuele groepswinst.

Mochten de Oranjevrouwen groepswinnaar worden, dan plaatsten zij zich voor de Nations League Finals in februari 2024 en daar kunnen twee Olympische tickets worden verdiend. De Olympische Zomerspelen staan van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus 2024 op het programma.