Oranje Leeuwinnen kennen tegenstanders in strijd om ticket EK 2025

Willem Leijgraf Willem Leijgraf
05 mrt. 2024, 13:35
05 mrt. 2024, 14:19
© IMAGO

Het Nederlandse vrouwenelftal gaat pittige kwalificatie tegemoet voor het EK, dat volgend jaar plaatsvindt in Zwitserland. Door een nieuwe, speciale opzet van de UEFA zijn de Oranje Leeuwinnen gekoppeld aan drie sterke landen in groep A1, namelijk Italië, Noorwegen en Finland. Nederland ontloopt regerend Europees kampioen Engeland, waar Sarina Wiegman bondscoach is.

De Oranje Leeuwinnen stonden eerder al negentien keer tegenover Italië. De laatste ontmoeting was in juni 2021 en deze ging met 1-0 verloren. Noorwegen en Nederland troffen elkaar liefst 27 keer in het verleden, waaronder op het EK 2017 in eigen land. Dit duel werd destijds met 1-0 gewonnen. De laatste ontmoeting dateert van oktober 2022. Deze werd met 0-2 verloren door de Oranje Leeuwinnen. Finland was in het verleden dertien keer eerder de tegenstander. De laatste ontmoeting was in juli 2022 en deze werd met 2-0 gewonnen.

De weg van de Oranje Leeuwinnen naar het EK 2025

De Oranje Leeuwinnen beginnen volgende maand aan de kwalificatiereeks als tussen 3 april en 9 april de eerste twee duels worden gespeeld. Tussen 29 mei en 4 juni vinden speelronde drie en speelronde vier plaats en ruim een maand later wordt de eerste fase van de kwalificatiereeks afgesloten als tussen 10 juli en 16 juli de laatste twee wedstrijden worden gespeeld. In het najaar van 2024 vinden de play-offs nog plaats.

De nieuwe opzet van de EK-kwalificatiereeks is te vergelijken met de Nations League, waarin alle 51 landen die strijden om een ticket verdeeld zijn over drie divisies. Deze verdeling is gebaseerd op de resultaten in de Nations League en omdat de Oranje Leeuwinnen vorig jaar daarin groepswinnaar werden, waren ze ingedeeld in Divisie A, Pot 1.

Lees ook: Koeman kan opgelucht ademhalen bij Oranje in aanloop naar EK

Hoewel met (drie landen) het Nederlandse vrouwenelftal een pittige loting kent, zitten er ook voordelen aan de nieuwe opzet. De twee beste teams van iedere poule plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, wat samen goed is voor acht tickets. De nummers drie en vier uit de poule maken via play-offs nog kans op een van de overige zeven tickets. Het overige ticket is voor gastland Zwitserland.