Oranjevrouwen op Wembley voor 70.000 toeschouwers: 'Als kind droom je hiervan'

Jeen Grievink Jeen Grievink
28 nov. 2023, 09:45
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Het Nederlands vrouwenelftal speelt aanstaande vrijdag een uiterst belangrijke wedstrijd in de UEFA Women's Nations League tegen Engeland. Oranje moet een goed resultaat over de streep trekken, wil het plaatsing voor de halve finale én mogelijk een ticket voor de Olympische Zomerspelen in eigen hand houden. De Leeuwinnen zullen deze wedstrijd gaan spelen in een tot de nok toe gevuld Wembley. "Een avond die niemand gaat vergeten", aldus bondscoach Andries Jonker.

Nederland staat in Groep 1 van League A bovenaan met 9 punten uit 4 wedstrijden. Met nog twee wedstrijden voor de boeg, is het zaak België en Engeland achter zich te houden. De concurrentie staat momenteel respectievelijk 2 en 3 punten achter op Oranje. Engeland kan echter een grote dreun uitdelen als het aankomende vrijdag weet te winnen van Nederland. De Engelsen, met onze eigen Sarina Wiegman als bondscoach, hebben een tweevoudig voordeel. Niet alleen spelen ze thuis op Wembley, maar ook nog eens voor volgepakte tribunes. Naar verwachting zullen The Lionesses gesteund worden door maar liefst 70.000 fans. Volgens Oranje-international Victoria Pelova en bondscoach Jonker zal dit een bijzondere avond worden.

Als kind droom je hiervan

Veel speelsters van het Nederlands elftal hebben al meerdere WK's meegemaakt, maar spelen in een iconisch stadion met 70.000 toeschouwers is toch even andere koek. Zeker als je kijkt naar de belangen van het duel. Desondanks kijkt Pelova er enorm naar uit. "Alleen de naam Wembley is al genoeg. Dat doet je meer dan een ander stadion. Iedere voetballiefhebber kent dit. Dat merk ik ook als ik het erover heb met vrienden van mijn oude basisschool. Als kind droom je hiervan", zo laat ze weten in aanloop naar het duel, dat aanstaande vrijdag om 20.45 uur wordt gespeeld.

Avond die niemand gaat vergeten

Bondscoach Jonker is als trainer wel wat gewend, maar een volgepakt Wembley wordt voor hem ook een unieke ervaring. Er hangt iets om Wembley heen, een vleugje magie en voetbalhistorie. In dat soort stadions kun je niet vaak spelen. Als je dan geluk hebt en je er wel mag spelen en het is ook nog een keer vol, het gaat ergens om en je speelt ook nog eens tegen de Nederlands bondscoach Sarina Wiegman, dan zijn dat alle ingrediënten voor een avond die niemand gaat vergeten", aldus de 61-jarige Amsterdammer.

Nations League én Olympische Spelen

De Oranje Leeuwinnen spelen vrijdag tegen Engeland en dinsdag tegen België. Mocht Nederland de eerste plek in de groep weten vast te houden, dan plaatsen zij zich voor de halve finale van de Nations League. Weten ze de halve eindstrijd te overleven, dan is ook een olympisch ticket in de pocket. Er is Oranje dus veel aan gelegen om groepswinnaar te worden in de komende twee duels.