Acht Oranje-spelers gaan het EK nét wel of nét niet halen

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
23 apr. 2024, 18:00
06 mei 2024, 13:43
© IMAGO

Ronald Koeman rekende Nederland in maart tot een van de kanshebbers op de winst van het EK in Duitsland, maar de vraag is of de bondscoach nog steeds dezelfde mening is toegedaan. Met de nieuwe blessure van Frenkie de Jong is er wederom een speler onzeker bij Oranje voor het eindtoernooi dat over zeven weken van start gaat. Koeman kan slechts hopen dat het lijstje afvallers (met onder anderen Quilindschy Hartman en Sven Botman) en twijfelgevallen de komende weken niet langer wordt.

Frenkie de Jong

Frenkie de Jong raakte zondagavond geblesseerd in de topper tussen Real Madrid en Barcelona (3-2). De middenvelder liep een verstuikte enkel op en het is officieel nog niet duidelijk hoelang de middenvelder uit de roulatie zal zijn. Spaanse media gaan uit van een week of vijf en dat betekent dat hij dit seizoen geen minuut meer in LaLiga zal spelen. Of hij de oefeninterlands tegen Canada en IJsland begin juni gaat halen, is maar de vraag. Koeman zal ongetwijfeld bereid zijn om een sleutelspeler als De Jong tóch op te nemen in zijn EK-selectie als hij pas later in het toernooi in actie kan komen.

Lees ook: Sneijder noemt ideale vervanger van Frenkie de Jong in Oranje

Memphis Depay

Memphis Depay maakte in maart tegen Schotland en Duitsland, na een afwezigheid van een jaar (!), zijn rentree in het Nederlands elftal. Divers blessureleed zorgde ervoor dat de aanvaller interlandperiode na interlandperiode aan zich voorbij moest laten gaan. Depay maakte een goede indruk, maar op 8 april liep de aanvaller van Atlético Madrid een spierblessure op tijdens een training. Depay zal de komende weken hoogstwaarschijnlijk nog minuten gaan maken in LaLiga, maar écht wedstrijdfit zal de sterspeler niet zijn aan de start van een groot toernooi. En dat is zeker niet de eerste keer.

Mats Wieffer

Mats Wieffer liep zondag op krukken in De Kuip toen zijn teamgenoten van Feyenoord de bekerfinale van NEC wonnen. Hij heeft last van een spier in zijn bovenbeen en de ernst van de kwetsuur, een scheurtje of een verrekking, is op dit moment nog niet duidelijk. Zijn trainer Arne Slot denkt dat het zal meevallen, maar bij een spierscheuring wordt het EK een race tegen de klok voor de middenvelder. Dat is slecht nieuws voor Koeman, zeker gezien de fysieke malheur rondom Frenkie de Jong.

Donyell Malen

Ook Donyell Malen ontkomt niet aan blessureleed in de belangrijkste fase van het seizoen. De aanvaller van Borussia Dortmund was na de interlandperiode in maart, toen hij een goede indruk achterliet, uit de roulatie met een bovenbeenblessure en nu is hij geveld door een knieblessure. De verwachting is dat de twee halve finales tegen Paris Saint-Germain in de eerste week van mei te vroeg komen voor de Oranje-international. Malen is door zijn veelzijdigheid een bijzonder belangrijke speler voor Koeman, die dan ook hoopt dat de aanvaller tijdig fit wordt voor het EK in Duitsland.

Lees ook: Mossou: ‘Koeman is helemaal niet gecharmeerd van hem’

Noa Lang

PSV hoopt in de laatste wedstrijden van het seizoen Noa Lang nog te kunnen inzetten. De aanvaller kampte in de eerste seizoenshelft met blessureleed aan de hamstrings en hij verkeert inmiddels al sinds eind januari in de ziekenboeg. Koeman heeft Lang er ongetwijfeld graag bij op het EK, om dezelfde reden als Louis van Gaal op het WK in Qatar. Met zijn soms onnavolgbare acties kan hij altijd een wedstrijd openbreken. Een plaats in de EK-selectie zonder speelminuten te maken bij PSV is onwaarschijnlijk.

Steven Berghuis

Steven Berghuis speelde in september vorig jaar zijn laatste interland en kwam zodoende al langer niet meer voor in de plannen van Koeman. Toch is de middenvelder annex rechtsbuiten van Ajax altijd een speler die de bondscoach graag achter de hand houdt ‘voor het geval dat’. Berghuis kampt echter al geruime tijd met blessureleed, van problemen aan de knie tot rugpijn. Áls hij eenmaal hersteld is, kan Berghuis een optie zijn voor Koeman. Hij speelde op 11 februari echter zijn laatste wedstrijd voor Ajax. Ook voor hem geldt: een plaats in de EK-selectie zonder speelminuten te maken is onwaarschijnlijk.

Justin Bijlow

Justin Bijlow heeft sinds begin februari geen wedstrijd meer gespeeld. De doelman van Feyenoord miste door een kuitblessure niet alleen de nodige duels in clubverband, maar ook de kans om zich in de interlandperiode van maart te laten zien aan Koeman. Timon Wellenreuther doet het uitstekend als vervanger en dus is het nog maar de vraag of Bijlow nog voldoende speelminuten gaat maken in aanloop naar het EK. Zonder enig spelritme afreizen naar Duitsland ligt niet voor de hand, ook niet als derde keus in het keepersgilde.

Jurriën Timber

Jurriën Timber maakte maandag zijn rentree in een duel van het Onder 21-elftal van Arsenal en scoorde daarin zelfs weergaloos. Een prachtig moment voor de verdediger, die aan het begin van het seizoen zijn kruisband scheurde en sindsdien revaliderend was. Onder Louis van Gaal was Timber een vaste waarde, maar door omstandigheden speelde hij pas één interland in de tweede periode van Koeman als bondscoach. Of Koeman het aandurft de verdediger zonder speelritme mee te nemen naar Duitsland, valt te bezien, omdat hij heel lang aan de kant heeft gestaan.