Sneijder noemt ideale vervanger van Frenkie de Jong in Oranje

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
23 apr. 2024, 09:06
23 apr. 2024, 09:06
© IMAGO

Quinten Timber moet de plek van Frenkie de Jong in het Nederlands elftal innemen, zo vindt Wesley Sneijder. De middenvelder van Barcelona staat voorlopig aan de kant als gevolg van een enkelblessure die hij zondag opliep in de topper tegen Real Madrid (3-2 verlies). De verwachting is dat hij circa vijf weken aan de kant staat, waardoor zijn inzetbaarheid voor het EK in Duitsland enigszins op het spel staat.

De eerste groepswedstrijd van Nederland tegen Polen staat op 16 juni, over ongeveer zeven weken op het programma. Begin juni wordt er nog geoefend tegen Canada en IJsland, maar deze duels lijken te vroeg te komen voor De Jong. Het eventueel ontbreken van de ex-Ajacied zou een flinke aderlating zijn voor Ronald Koeman, zo weet Sneijder. "Een bondscoach wil naar een vast elftal toewerken, dus dan ga je niet wachten op iemand", aldus de oud-prof.

"Dan zal je dus misschien met een andere opstelling aan het toernooi beginnen", vertelde Sneijder maandagavond bij Veronica Offside over een mogelijke reserverol van De Jong. "Ik ben gecharmeerd van Timber. En hij heeft gisteren (in de bekerfinale van zondag, red.) in de tweede helft weer laten zien waarom. Hij heeft Feyenoord bij de hand genomen, hij was fantastisch in de tweede helft."

Haalt Frenkie de Jong het EK in Duitsland?

Feyenoord-clubicoon Willem van Hanegem temperde de euforie rondom Timber na de finale enigszins. “Natuurlijk ging Quinten Timber na rust voorop in de strijd, maar dat mag je ook wel verwachten. Ik vond alle complimenten aan zijn adres een beetje overdreven. Hij gaf alles, maar dat hoort ook", schreef Van Hanegem in zijn column voor het Algemeen Dagblad over Timber.

Lees ook: Frenkie de Jong dreigt EK te missen na slecht nieuws

Sneijder vindt het niet terecht dat Van Hanegem de prestatie van Timber tegen NEC bagatelliseert. “Nu mogen we opeens alles van Timber verwachten, maar aan het begin van het seizoen was hij niet zo ver als nu. Vorig jaar was hij warm aan het draaien en misten we bij hem eigenlijk de juiste passing vooruit of een afstandsschot. Hij heeft doorontwikkeld nu. Ik had hem ook getipt als de verrassing van het seizoen. Dat is aardig uitgekomen. Hij heeft zeven doelpunten gemaakt. Dat is veel voor zo’n type speler”, aldus de analist. Timber was dit seizoen in 42 officiële wedstrijden voor Feyenoord goed voor 8 doelpunten en 9 assists.