De Oranje-speler waar Ronald Koeman helemaal niet weg van is

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
23 apr. 2024, 10:18
23 apr. 2024, 10:18
© IMAGO

Sjoerd Mossou denkt niet dat Joshua Zirkzee uitzicht op speeltijd bij het Nederlands elftal heeft zolang Ronald Koeman bondscoach is. Willem Vissers brak maandagavond in het televisieprogramma Voetbalpraat van ESPN een lans voor de aanvaller van Bologna. De journalist van de Volkskrant hoopt dat de 22-jarige Zirkzee richting het EK in Duitsland nog een kans krijgt van Koeman.

Koeman leek Zirkzee afgelopen maand te gaan oproepen voor de oefeninterlands tegen Schotland en Duitsland, maar de aanvaller raakte in aanloop naar de bekendmaking van de definitieve selectie geblesseerd. Zirkzee is nu hersteld, maar hij heeft nu alleen nog eventueel de oefeninterlands begin juni tegen Canada en IJsland om Koeman te overtuigen. Vissers is sowieso overtuigd van de kwaliteiten van de voormalig jeugdinternational.

Lees meer: Frenkie de Jong dreigt EK te missen na slecht nieuws

“Hij is een soort spelmaker en spits. Hij kan geweldig goed voetballen en is een technisch heel begaafde speler. Het zou leuk zijn om hem een keer bij Oranje te zien”, vertelde Vissers maandagavond. Collega-journalist Sjoerd Mossou had echter een sombere boodschap voor Vissers. “Koeman is helemaal niet zo gecharmeerd van Zirkzee. Dat heeft hij al eerder laten blijken”, zei de journalist van het Algemeen Dagblad.

Lees meer: Sneijder noemt ideale vervanger van Frenkie de Jong in Oranje

“Koeman wil iemand die veel meer in de bal speelt. Iemand die ook als een halve nummer tien speelt, zoals Memphis Depay. Zirkzee is een speler die de diepte in loopt.“ In 34 officiële wedstrijden voor Bologna was Zirkzee dit seizoen goed voor 12 doelpunten en 7 assists. Maandagavond was hij met een doelpunt en een assist de gevierde man bij Bologna in de met 1-3 gewonnen uitwedstrijd tegen AS Roma.

Koeman kan in de spits ook nog beroep doen op Brian Brobbey, die eveneens geblesseerd afhaakte in aanloop naar de vorige interlandperiode. De aanvaller van Ajax maakte in oktober vorig jaar zijn debuut in Oranje. Brobbey moest een maand later door blessureleed de afsluitende EK-kwalificatieduels laten schieten. Koeman heeft ook nog Cody Gakpo en Wout Weghorst tot zijn beschikking.