De Boer gooit opstelling Oranje tegen Roemenië helemaal overhoop

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
01 jul. 2024, 14:54
02 jul. 2024, 13:28
Ronald de Boer, Oranje, Nederland - Roemenië
© IMAGO/Mee Met Oranje - Ronald de Boer gooit de Oranje-opstelling tegen Roemenië over hoop

Ronald de Boer zou de opstelling van Oranje in de achtste finale tegen Roemenië helemaal omgooien. In elke linie kiest de voormalig international van het Nederlands elftal voor minimaal één andere speler. Nederland speelt dinsdagavond om 18.00 uur tegen de Roemenen.

Het Nederlands elftal verloor het laatste EK-duel met Oostenrijk met 2-3. Na afloop was er veel chagrijn door de nederlaag, maar uiteindelijk bracht het Nederland ook positief nieuws. "Daardoor zitten Spanje, Duitsland, Frankrijk en Portugal nu allemaal aan de andere kant van het schema. Het is ongelooflijk, maar je kan op papier zo naar de halve finale wandelen. Het is een geluk bij een ongeluk, zullen we maar zeggen. In het voetbal heb je dat soms nodig. Dat alles op zijn plek valt. Zo ging dat in '88 ook”, aldus De Boer in gesprek met VoetbalPrimeur.

Artikel gaat verder onder video

Speelt Brian Brobbey tegen Roemenië?

Desondanks zou De Boer de opstelling wijzigingen. De voormalig international zou Nathan Aké en Stefan de Vrij op de bank plaatsen en vervangen door Micky van de Ven en Matthijs de Ligt. Achterin blijven dus alleen Lutsharel Geertruida en Virgil van Dijk staan. De Boer hoopt wel dat de aanvoerder van Oranje beter gaat spelen. "Ik vind dat Van Dijk geen initiatief neemt in de achterhoede. Dat heb ik al meerdere keren gezegd. Tegen Oostenrijk kwamen er veel lopende mensen uit de rug van onze middenvelders, dat werd niet goed neergezet."

Lees ook: Stekelenburg wordt volledig tegengesproken door Verweij: 'Dit is onterecht!'

Roemenië zal anders spelen dan Oostenrijk, iets dat voor Nederland gunstig kan uitpakken. "Misschien is het nu makkelijker omdat je tegen een ploeg speelt die veel meer naar achteren gaat en het balbezit aan de tegenstander laat. Dan word je defensief niet zo snel op die manier in de verlegenheid gebracht”, aldus De Boer. De Roemenen zullen snel willen omschakelen. Dat is volgens de voormalig international geen probleem met de snelheid van De Ligt en Van de Ven.

Wie gaat verder, Nederland of Roemenië?

81.8%

18.2%

2552 stemmen

Joey Veerman verliest na zijn slechte spel tegen Oostenrijk zijn plek op het middenveld. "Veerman is nu te kwetsbaar. Deze wedstrijd is te belangrijk om te gokken of hij de pijnlijke wissel tegen Oostenrijk al helemaal van zich af kan zetten. Je zou hem tegen Roemenië eigenlijk goed kunnen gebruiken met zijn diepe ballen, maar dat gaat niet gebeuren." De Boer kiest daarom voor het blok Tijjani Reijnders-Jerdy Schouten.

Lees ook: Extinction Rebellion wil Nederlands elftal dwarszitten en dreigt met blokkade

Artikel gaat verder onder video

Het duo ziet Memphis Depay voor zich 'op tien'. Brian Brobbey neemt zijn plek in de spits over. De Boer: "Brobbey kan tegen Roemenië een 'Lukaku-rol' vertolken. We hebben waarschijnlijk veel balbezit en de Roemenen spelen met een compacte defensie. Die knijpen enorm naar binnen. Brobbey kan een bal vasthouden in de zestien, sleuren en trekken. Ik denk dat hij tegen deze tegenstander de geschikte man is."

Moet Oranje met Memphis Depay als nummer 10 gaan spelen?

31.9%

6.9%

5.2%

55.9%

1296 stemmen

Op de flanken blijven Cody Gakpo en Donyell Malen staan. Laatstgenoemde moet aan de zijlijn vastplakken. "Omdat de Roemenen de buitenspelers best veel ruimte geven, heb ik dat liever dan een vleugelaanvaller die naar binnen komt. Uit tactische overwegingen zou ik daarom ook met Geertruida spelen in plaats van Denzel Dumfries, zodat Malen het veld breed kan houden. Want daar ligt de ruimte", legt De Boer uit.

Lees ook: Hugo Borst ziet waar het fout gaat bij Oranje: 'Het is wanorde'

Artikel gaat verder onder video

Volgens De Boer mag Oranje de Roemenen niet onderschatten. "Nederland moet het initiatief nemen en dat zie ik ook gebeuren. Oranje gaat volle bak druk zetten en bij balverlies zo snel mogelijk de bal weer terug proberen te krijgen. Die gasten moeten geen adem kunnen halen. Ik hoop dat dat vooral in de ploeg zit dinsdag. Ik denk dat we met 0-2 winnen."

Opstelling De Boer: Verbruggen; Geertruida, De Ligt, Van Dijk, Van de Ven; Reijnders, Schouten, Memphis; Malen, Brobbey, Gakpo.