De Boer: 'Dat zijn geen leuke belletjes'

Max Max
26 mei 2021, 19:52
26 mei 2021, 19:52
© IMAGO

Bondscoach Frank de Boer heeft vanmiddag gereageerd op zijn selectie voor het EK 2020. Hij kreeg op de persconferentie die belegd werd onder meer vragen over de selectie van Quincy Promes. Zou de lopende zaak over een steekincident tegen de aanvaller niet voor problemen kunnen zorgen?

"Nee, Quincy is geen tikkende tijdbom", zei De Boer. "Je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Quincy is dat. Ik verwacht ook niet dat hij tijdens het EK voor ruis op de lijn gaat zorgen. Hij is geen tikkende tijdbom. We hebben ons goed laten informeren door een advocaat. Het zal tijdens het toernooi geen rol gaan spelen. Ik wil zo'n jongen dan geen EK onthouden."

Harde keuzes op de rechtsback positie

Met het thuislaten van Kenny Tete, Rick Karsdorp en Jeremiah St. Juste houdt De Boer slechts één echte rechtsback over, Denzel Dumfries. De Boer weet echter dat ook Joël Veltman en Jurriën Timber zijn meegenomen voor de positie van rechtsback. "Ik denk dat Joël en Jurriën die positie prima kunnen invullen. Zij hebben dit seizoen bij hun club laten zien multi-inzetbaar te zijn. En als we met een wingback spelen, dan kan Promes daar ook spelen. Dat heeft hij bij Sevilla laten zien en dat heb ik hem ook verteld."

Waarom hij kiest om Tete thuis te laten, die vorige maand nog speelde tegen Turkije, legt de Boer als volgt uit: "Ik vind dat er op dit moment betere spelers op zijn positie zijn. Daarom kies ik voor Joël, Denzel en Jurriën. Zij zijn beter in de keuzes die je moet maken tijdens wedstrijden. Ik kies voor een combinatie tussen een echte mandekker en een opbouwer. Het was kantje boord en ik heb voor deze namen gekozen."

Grote teleurstelling voor Tete en Bergwijn

De boodschap was voor de afvallers natuurlijk niet leuk: "Steven was erg stil aan de andere kant van de lijn. Dat zijn geen leuke belletjes, nee. Dit soort gesprekken houd je kort, want de ander wil misschien wel schreeuwen of zo snel mogelijk ophangen."

Wie nu echt de leider is van de spelersgroep weet de Boer niet, al heeft hij wel meerdere kandidaten: "Onze aanvoerder natuurlijk(Wijnaldum red.). Maar ik denk dat je nu meerdere personen hebt die een leider kunnen zijn. Daley Blind is dat misschien niet fysiek, maar wel verbaal. Matthijs de Ligt was op zijn negentiende al aanvoerder van Ajax en kan dat ook prima, net als Stefan de Vrij. Dit moet in zo'n groep groeien tijdens zo'n toernooi. Je kunt het nu niet in een persoon proppen.”

Blind zal aansluiten tijdens het trainingskamp in Portugal: "Hopelijk kan hij daar aansluiten bij de groepstraining en dan op woensdag 2 juni een deel tegen Schotland, of anders op 6 juni in het oefenduel met Georgië spelen", aldus De Boer.

Lees meer over:

Frank De Boer WK 2022