De keepers van Oranje op het EK

Max Max
08 jun. 2021, 09:33
08 jun. 2021, 09:33
© IMAGO

Wie zijn de keepers van het Nederlands elftal dit EK? Dat beschrijven we in dit artikel. De keuze van bondscoach Frank de Boer was oorspronkelijk gevallen op het ervaren trio Jasper Cillessen, Maarten Stekelenburg en Tim Krul.

Door een positieve corona-test werd Jasper Cillessen echter alsnog vervangen door nummer vier Marco Bizot. Een hard gelag voor Cillessen, die hierdoor thuis voor de buis het EK moet gaan volgen.

De doelmannen die wél meegaan naar het EK zijn dus de volgende drie. Wie zal de nummer één onder de lat worden?

Maarten Stekelenburg

Wie een half jaar geleden had gezegd dat Maarten Stekelenburg naar het EK zou gaan, was waarschijnlijk in z'n gezicht uitgelachen. Nu kan het zomaar eens zijn dat 'de Steek' zelfs de eerste doelman van Oranje wordt dit eindtoernooi.

Tot aan de winterstop was de 38-jarige Stekelenburg tweede, of misschien wel derde doelman van Ajax. Hij keepte zo nu en dan een potje in de beker, maar André Onana was de absolute nummer één van de Amsterdammers. Begin februari veranderde echter alles, toen Onana ineens geschorst werd na een positieve dopingtest uit oktober vorig jaar.

Plots werd Stekelenburg als eerste doelman naar voren geschoven. Hij kreeg de voorkeur boven Jong Ajax doelman Kjell Scherpen. De ervaren Stekelenburg moest even wennen, maar kende daarna een uitstekend halfjaar met Ajax, wat resulteerde in de kwartfinale van de Europa League en de felbegeerde dubbel.

Dat bleef ook niet onopgemerkt bij bondscoach Frank de Boer, die hem besloot te selecteren voor de WK-kwalificatieduels in maart, waar Tim Krul echter nog de voorkeur kreeg toen Cillessen uitviel destijds. Uiteindelijk sloot Stekelenburg het seizoen bij Ajax uitstekend af en is hij in topvorm om eerste doelman van Oranje te worden.

Of hij ook eerste doelman wordt is afwachten, hij heeft in elk geval nummer 1 gekregen.

Tim Krul

Als het aan Tim Krul ligt gaat dat echter niet gebeuren. De 33-jarige doelman van Norwich City kende met zijn club eveneens een geweldig seizoen in de Championship en promoveerde met zijn club als kampioen naar de Premier League.

De ervaren Krul had een belangrijke bijdrage in dat kampioenschap en zorgde er als een van de sterkhouders voor dat Norwich na een jaar alweer terugkeert naar de hoogste Engelse divisie.

Krul kwam dit seizoen in totaal in 35 Championship-duels in actie, waarin hij liefst achttien keer de nul wist te houden. Hij hoefde slechts 21 treffers te incasseren.

Met deze mooie promotie op zak hoopt Krul tijdens het EK eerste doelman van Oranje te worden, zeker nu Cillessen afwezig is. Afgelopen maart mocht Krul nog keepen toen Cillessen vlak voor het duel met Turkije uitviel. Dat gebeurde, terwijl zijn concurrent onder de lat Maarten Stekelenburg ook op de bank zat.

De wedstrijd tegen Turkije was geen doorslaand succes voor Krul, maar hij herstelde zich prima tegen Letland en Gibraltar. Zal De Boer tijdens het EK opnieuw voor Krul als eerste doelman kiezen? Tegen Schotland kreeg Krul in elk geval de voorkeur boven Stekelenburg. Tegen Georgië was het echter omgedraaid.

Marco Bizot

Hij ging als vierde doelman nog wel mee op trainingskamp naar Portugal, maar zou daarna naar huis vertrekken en het EK thuis op de bank moeten volgen. Totdat de positieve test van Jasper Cillessen naar buiten kwam en Marco Bizot ineens zijn debuut op een eindronde mag maken.

De inmiddels 29-jarige doelman van AZ kende vorig seizoen een geweldig jaar bij zijn club, maar was dit seizoen wat wisselvalliger. Dat was ook de reden dat bondscoach Frank de Boer niet voor hem, maar voor de ervaring van Maarten Stekelenburg koos.

Dat Bizot nu alsnog naar het EK mee mag is puur genieten voor de doelman, die niet rekent op minuten. Je weet echter nooit hoe het loopt, zeker niet in deze corona tijd.