De Ligt waarschuwt voor rampscenario Oranje op EK

MeeMetOranje MeeMetOranje
03 jun. 2024, 07:52
05 jun. 2024, 09:25
Matthijs de Ligt, Nederlands elftal
© IMAGO - Matthijs de Ligt, Nederlands elftal

Matthijs de Ligt gelooft in zijn EK-kansen en die van het Nederlands elftal in Duitsland. De verdediger van Bayern München maakt zich met 24 jaar alweer op voor zijn derde toernooi met Oranje. De Ligt kijkt echter met gemengde gevoelens terug. Op het EK 2021 leidde hij door een rode kaart een 2-0-nederlaag tegen Tsjechië in de achtste finales in. Op het WK in Qatar raakte De Ligt na de eerste poulewedstrijd zijn basisplek kwijt.

Het is ook nu maar de vraag of De Ligt in de basis zal starten op het EK. Hij concurreert met Lutsharel Geertruida en Stefan de Vrij om een plek rechts centraal achterin. “Ik denk dat de kansen op een basisplek best aardig zijn, als je bij Bayern veel hebt gespeeld”, vertelt de 44-voudig international in gesprek met Nu.nl..

Artikel gaat verder onder video

Overleeft Oranje de groepsfase van het EK?

“Ik hoef me niet meer te bewijzen. Ik heb zeker in de Champions League dit seizoen laten zien wat ik kan en wat ik een team kan brengen.” De ex-speler van Ajax en Juventus vindt zichzelf door zijn EK- en WK-ervaring 'rijper' geworden. “Ik sta anders in het leven en het voetbal, ben relaxter dan vroeger. Spelen op een eindtoernooi is totaal anders dan een normale interland. Die ervaring wil ik op anderen overbrengen.”

Lees ook: Oranje riskeert vertrek voor start van EK: ‘Dan heeft het geen zin’

De Ligt ziet de groep van Nederland met Polen, Frankrijk en Oostenrijk als ‘een van de moeilijkste poules na de groep met Spanje en Italië’. "Ik geloof dat we tegen niemand kansloos zijn, maar we ook van iedereen kunnen verliezen", zegt De Ligt. "Op papier zijn we niet de beste ploeg. Wij moeten zorgen dat andere teams denken: Pfoe, tegen dit Nederland speel ik liever niet. Zo'n team kunnen we worden, hoor.”

Lees ook: Theo Janssen wijst speler in Oranje aan die eruit moet voor Ian Maatsen

“We hebben veel spelers die in topcompetities uitkomen. Het gaat erom dat we het goede groepsgevoel creëren. De eerste wedstrijd (tegen Polen, red.) wordt belangrijk. Als we die winnen, komt er iets los en kunnen we wat moois bereiken.” De ploeg van bondscoach Ronald Koeman oefent de komende dagen tegen Canada en IJsland, alvorens op 16 juni de eerste groepswedstrijd tegen Polen wacht.