Oranje riskeert vertrek voor start van EK: ‘Dan heeft het geen zin’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
02 jun. 2024, 20:32
02 jun. 2024, 20:35
© IMAGO

Het is nog niet zeker of Frenkie de Jong op tijd fit is voor de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het EK in Duitsland. De middenvelder van Barcelona en Oranje heeft zondag nieuwe informatie verstrekt over zijn fysieke situatie. De Jong weet nog niet of hij de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het EK gaat halen en, zo niet, of hij dan bij de selectie van bondscoach Ronald Koeman zal blijven.

“We hebben een traject voor ogen, maar het zal ervan afhangen hoe de enkel zich houdt of ik op tijd fit zal zijn”, vertelt De Jong tegenover De Telegraaf. De middenvelder werkte zaterdag alleen de warming-up af. “Ik werk nu nog individueel, daarna moet ik instromen in de groep en dan toewerken naar een situatie waarin ik speelminuten kan maken. Dat zou inderdaad ook tijdens het toernooi kunnen zijn.”

Haalt Frenkie de Jong de start van het EK?

“Er zijn geen harde deadlines, maar er moet uitzicht blijven op deelname aan wedstrijden. Anders heeft het geen zin te blijven.” Bondscoach Ronald Koeman is bereid risico’s te nemen, zo stelt De Jong. “Het belangrijkste voor mij is dat het niet een chronische enkelblessure wordt. Daar is nu nog geen sprake van en daarom ben ik ook niet geopereerd aan de enkel.” Koeman moet uiterlijk vrijdag zijn definitieve selectie inleveren.

Lees ook: Theo Janssen wijst speler in Oranje aan die eruit moet voor Ian Maatsen

“Ja, het is mijn derde enkelblessure dit seizoen, ook nog aan dezelfde enkel, maar er is geen sprake van instabiliteit. Alleen de tweede keer ben ik misschien te vroeg begonnen en zat de blessure nog in m'n hoofd”, benadrukt de 27-jarige Oranje-international, die sinds zijn debuut in 2015 tot 54 interlands kwam.

Lees ook: ‘Natuurtalent’ lijkt probleem Oranje tot WK 2038 op te lossen

Op 16 juni speelt het Nederlands elftal de eerste groepswedstrijd van het EK tegen Polen in Hamburg. “Natuurlijk is 16 juni omcirkeld. Maar ik kan nog niet zeggen dat ik er dan bij ben. Ik heb wel een reële kans om een rol te spelen tijdens het toernooi, anders zou ik mij hier niet gemeld hebben”, aldus De Jong tegenover ESPN.