De mooiste Oranjeshirts met Nike als kledingsponsor

Max Max
01 nov. 2022, 10:01
01 nov. 2022, 10:02
© IMAGO

Sinds 1996 is Nike de partner van het Nederlands elftal op het gebied van shirtsponsoring. Het contract tussen Nike en de KNVB werd recent tot en met 2030 verlengd, waardoor Oranje ook de komende toernooien zal spelen in de shirts die door het grote sportmerk ontworpen zullen worden.

De laatste shirts van Oranje werden vorige maand bekend. Met een kortingscode voor Nike zijn shirts van het Nederlands elftal vaak met korting te kopen. Het shirt is uiteraard opnieuw Oranje en heeft gele accenten. Het uitshirt is blauw, net als tijdens WK 1998, EK 2000 en WK 2014.

Sinds 1996 heeft Nederland dus shirts van Nike, maar wat waren nou de beste shirts van Oranje. We noemen er een aantal, kijkend naar zowel het design als naar de resultaten die erin behaald zijn. We beginnen hier met het oudste tenue.

WK 1998

Het eerste toernooi waarop het Nederlands elftal met een Nike-shirt speelde was het WK 1998. Dat toernooi speelde het Nederlands elftal nog in een behoorlijk wijd oranje shirt met zwarte tinten en een zwarte kraag.

Oranje speelde een uitstekend toernooi en verloor in de halve finale pas na penalty’s van het Brazilië van onder meer Ronaldo. In de strijd om de derde plek werd vervolgens ook verloren van Kroatië, waardoor Oranje het eerste toernooi in Nike-tenues afsloot met een vierde plek.

EK 2000

Twee jaar later speelde Oranje een thuistoernooi en werd opnieuw de halve finale gehaald. Hierin was Italië, ook na penalty’s te sterk. Saillant detail dat Oranje ook in de reguliere speeltijd al 2 pingels mistte.

De shirts van het Nederlands elftal (thuis oranje, uit blauw) waren nog steeds vrij wijd en zaten nog allerminst strak om de lijven van de oranje-spelers.

EK 2008

We maken een sprongetje naar 2008, waar Oranje in de poulefase geweldig presteerde met zeges op Italië, Frankrijk en Roemenië. In de kwartfinale was het echter Guus Hiddink met Rusland dat te sterk was voor het Nederlands elftal van Marco van Basten en John van ’t Schip.

Opvallend is dat de shirts al een stuk strakker werden dan in de jaren hiervoor. Wat ook opviel was het kraagje met de Nederlandse vlag en de witte broeken. Het uitshirt was lichtblauw met de Nederlandse vlag op de borst.

WK 2010

Het succesvolste toernooi van dit millennium kende Nederland in 2010 onder bondscoach Bert van Marwijk. Oranje bereikte de finale, na zeges op onder meer Brazilië en Uruguay. In de finale werd helaas na verlenging verloren van Spanje.

Het shirt van Oranje was uiteraard Oranje en had zwarte accenten en een zwarte broek. Het uitshirt was wit met rode en blauwe tinten en een blauwe broek.

WK 2014

Vier jaar later kende Oranje onder bondscoach Louis van Gaal opnieuw een succesvol toernooi. Vooral de 5-1 tegen Spanje sprak tot de verbeelding. Oranje haalde de halve finale, waarin Argentinië na penalty’s te sterk was.

Oranje had een volledig oranje shirt en volledig blauw uitshirt. Er zaten voor het eerst weinig tierelantijnen op het tenue met witte broek.

WK 2022

Tijdens het komende WK speelt Oranje in dezelfde soort kleuren als tijdens WK 1998, EK 2000 en WK 2014. Zal het oranje thuis- en blauwe uittenue opnieuw voor successen zorgen?

Lees meer over:

Shirts WK 2022