De Mos voorziet pijnlijke reserverol bij Oranje tijdens EK: ‘Te veel circus’

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
16 dec. 2023, 22:37
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Als het aan Aad de Mos ligt, krijgt Xavi Simons geen basisplaats bij het Nederlands elftal tijdens het EK van volgend jaar zomer. De trainer in ruste benadrukt dat de problemen van Oranje voorin liggen, maar zet tegelijkertijd ook vraagtekens bij de rest van de linies. "Xavi Simons? Dat is nog te veel circus, dat is een hype. Ik vind Simons een hype. Of hij speelt op het EK? Nee", antwoordt de analyticus resoluut in gesprek met Voetbalzone.

“Memphis Depay in goeden doen is voor mij een hele belangrijke speler", vertelt De Mos. "Ik vraag me af of hij ooit nog in goeden doen gaat komen.” De aanvaller van Atlético Madrid kwakkelt dit kalenderjaar met diverse blessures. Depay, goed voor 44 doelpunten in 88 interlands, speelde in 2023 slechts tweemaal voor het Nederlands elftal. Dat waren de EK-kwalificatieduels met Frankrijk en Gibraltar in maart.

"Brobbey is op de goede weg", filosofeert De Mos verder over de aanvalslinie. "Dat is natuurlijk een jongen die heel veel kwaliteiten heeft. Dat zou wel eens een openbaring kunnen worden, denk ik. Ik ben wel een Brobbey-fan." Over de keeperskwestie spreekt De Mos zich ook uit. Justin Bijlow en Bart Verbruggen zouden er baat bij hebben als de keeperstrainer meer aandacht besteedt aan het verbeteren van hun uitstraling en coachingskwaliteiten, zo stelt hij.

Eén kandidaat valt voor De Mos in ieder geval af. "Andries Noppert is voor mij weg." De doelman van sc Heerenveen was eerste keeper tijdens het WK in Qatar, maar mede door blessureleed én keuzes van bondscoach Ronald Koeman kwam hij na het mondiale toernooi niet meer in actie voor Oranje. De Mos zou op het middenveld sowieso voor altijd voor één speler kiezen. "Jerdy Schouten leest het als een trainer, die staat bij mij altijd in het team", looft De Mos de middenvelder van PSV.