Debuut Hato voor Oranje komt dichterbij na nieuwe afmelding

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 nov. 2023, 19:59
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Nathan Aké heeft zich afgemeld voor de komende interlands van het Nederlands elftal. De verdediger van Manchester City ontbrak zondag verrassenderwijs in de topper tegen Chelsea (4-4) in de Premier League en niet veel later maakte de KNVB melding van de absentie van de verdediger in de EK-kwalificatieduels met Ierland en Gibraltar. Er is vooralsnog geen vervanger opgeroepen.

Het feit dat Koeman voorlopig geen vervanger heeft opgeroepen, betekent dat een eventueel debuut van Jorrel Hato realistischer dan ooit is. De eerste drie opties achterin voor de positie van linker centrale verdediger zijn immers geblesseerd. Naast Aké zijn ook ook Tottenham Hotspur-verdediger Micky van de Ven en Sven Botman van Newcastle United door blessureleed niet inzetbaar.

Debuteert Hato in het Nederlands elftal?

Hato zat niet in de voorselectie van Koeman, maar was vrijdag wel de grote verrassing in de definitieve selectie van het Nederlands elftal voor de interlands met Ierland en Gibraltar. De zeventienjarige verdediger van Ajax maakte twee maanden geleden zijn debuut voor Jong Oranje en lijkt nu alleen Daley Blind voor zich te hebben op de positie links centraal.

Het Nederlands elftal komt maandag 13 november in Zeist bijeen om zich voor te bereiden op de laatste twee speeldagen. Vanwege de aanstaande verbouwing van het Victoria Stadium, het nationale en enige stadion van Gibraltar, wijkt de gastheer uit naar het Portugese Estádio Algarve in Faro-Loulé. Beide wedstrijden beginnen om 20.45 uur (Nederlandse tijd).

Nederland kan zich in het thuisduel met Ierland verzekeren van deelname aan het EK. Het heeft nog maximaal drie punten nodig, en heeft daar ook nog een wedstrijd tegen Gibraltar voor. Dat duel staat drie dagen later op het programma. Zelfs als Nederland van zowel Ierland als Gibraltar verliest, is rechtstreekse kwalificatie mogelijk. Griekenland, dat evenveel punten heeft maar wel een wedstrijd meer, moet dan in zijn laatste groepsduel van Frankrijk verliezen.