Dumfries ontsnapt tweemaal aan rode kaart tegen Roemenië: ‘Een heel zware overtreding’

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
03 jul. 2024, 11:23
04 jul. 2024, 11:52
Denzel Dumfries, Nederland - Roemenië, Oranje, Nederlands elftal
© IMAGO - Denzel Dumfries ontsnapt tot tweemaal toe aan een rode kaart

Denzel Dumfries krijgt veel kritiek voor zijn felle spel in het duel met Roemenië (0-3 winst) op het EK in Duitsland. Johan Derksen vindt dat de rechtsback van Oranje een rode kaart had moeten krijgen en op Reddit vinden internationale voetbalfans dat hij voor ander moment óók bestraft had moeten worden.

Dumfries kwam na 31 minuten spelen hard in botsing met Vasile Mogos, die een bal probeerde aan te nemen. De Roemeen ging naar de grond, greep naar zijn borstkas en gebaarde hevig dat hij medische hulp nodig had. Niet veel later werd hij gewisseld. René van der Gijp en Wilfred Genee moesten na het duel bij Vandaag Inside Oranje lachen om het moment. “Alsof hij tegen een muur oploopt!”, aldus Genee. Van der Gijp reageerde spottend: “Dit is echt wat rugbyers doen. Je ziet weleens dat een rugbyer een bal opvangt en iemand hem vanaf de zijkant keihard in elkaar loopt. Hij heeft zijn adamsappel ingeslikt!”

Artikel gaat verder onder video

Derksen is het echter niet met het duo eens en sprak van een ‘ongebruikelijke overtreding’. “Dit is eigenlijk een rode kaart. Ik vind dit een heel zware overtreding, ja. Ik kan ook niet lachen om zware overtredingen. Het lullige aan Dumfries is dat je niet kwaad op hem kunt worden.”

Lees ook: Derksen pleit voor rigoureuze verandering bij Oranje tegen Turkije

Artikel gaat verder onder video

Na 77 minuten kreeg Dumfries alsnog zijn eerste kaart van de wedstrijd. Scheidsrechter Felix Zwayer gaf geel wegens tijdrekken. Volgens internationale voetbalfans op Reddit had de verdediger enkele minuten later zijn tweede gele kaart moeten ontvangen. In de 81ste minuut kon Roemenië counteren, maar Zwayer floot de aanval af wegens gevaarlijk spel van invaller Denis Alibec. Dumfries ging met veel misbaar naar de grond, maar in de herhaling was te zien dat het been van de Roemeen helemaal niet zo hoog was én dat hij de international van Oranje niet raakte.

Lees ook: Roep om schorsing Demiral tegen Oranje na omstreden gebaar

Nicolae Stanciu, aanvoerder van Roemenië, ontving door het moment een gele kaart voor protesteren en Nederland hoefde de counter dus niet meer te verdedigen. Op Reddit wordt er met afgrijzen gereageerd op het moment. "Dramatisch, dat was niet eens op buikhoogte", "Spelers worden niet alleen niet bestraft voor simulatie, maar worden zelfs beloond. Jammer genoeg niks nieuws" en "De VAR zou hier eigenlijk moeten kunnen ingrijpen", zo luidden enkele reacties.

Een andere Redditer pleit voor een rode kaart: "Dit zou geel moeten zijn voor simulatie en geel voor het onderbreken van een gevaarlijke counter (zoals een tactische overtreding). Stuur hem van het veld af." Als reactie daarop: "De scheids had niet eens twee keer geel hoeven geven, Dumfries had al geel."

Paste your Embed HTML Source here directly. c=hash&ref_src=twsrc%5Etfw">#Dumfries
pic.twitter.com/XbBmAen4HD

— RobyBebs 🖤⚪️⚫️🤍⚫️⚪️ (@roby_bebs) July 3, 2024