Dit is de scheidsrechter bij Nederland - Turkije

Max Max
06 sep. 2021, 15:20
12 okt. 2021, 13:55
© IMAGO

De scheidsrechter bij de WK-kwalificatiewedstrijd Nederland - Turkije is Daniele Orsato. De 45-jarige leidsman is geen onbekende voor Oranje, want hij leidde het Nederlands elftal ook tijdens de vorige WK-kwalificatiecyclus.

Italiaan Orsato floot destijds het beladen duel tussen Zweden en Nederland op 6 september 2016. Oranje speelde dat duel gelijk en achteraf bleek dat cruciaal in de strijd om het WK-ticket. Zweden was in de poule uiteindelijk op doelsaldo beter dan Oranje.

De scheidsrechter van morgenavond had een belangrijke rol in die remise, aangezien hij in de slotfase een rake kopbal van Bas Dost afkeurde wegens een overtreding. Die keuze was op z'n zachtst gezegd discutabel te noemen, maar de VAR was er nog niet en kon de beslissing van Orsato dus niet omkeren.

Hij keurde in de slotfase namelijk de winnende goal van Bas Dost af, omdat de spits een overtreding zou hebben gemaakt voorafgaand aan zijn rake kopbal. Uit de beelden bleek echter dat er nauwelijks sprake was van een spelregelfout, waardoor heel het Oranje-kamp ziedend was na de wedstrijd in Zweden. De VAR was op dat moment nog niet ingevoerd, waardoor die niet kon ingrijpen.

Lees meer over:

Scheidsrechters Turkije WK 2022