Dit zijn de voorspellingen voor het WK voetbal

Max Max
18 feb. 2022, 12:01
© IMAGO

Het WK 2022 in Qatar is nog ver weg, maar de opbouw naar het toernooi zal binnenkort echt beginnen, nu de kwalificatiefase op de meeste continenten al afgelopen zijn. Experts zullen hun voorspellingen doen over wie er als winnaar uit de bus zal komen in de strijd om het juweel van de FIFA-kroon en ongetwijfeld zullen de gebruikelijke verdachten op de voorgrond treden, maar er is altijd ruimte voor een outsider dat de titel weet te pakken terwijl niemand dat had verwacht. Vier jaar geleden lukte dat Kroatië immers bijna! Mogelijk weet dit jaar Nederland als underdog wereldkampioen te worden…

Er is geen absolute favoriet om het WK 2022 te winnen, maar landen als Frankrijk, Brazilië, Duitsland en Spanje worden begrijpelijkerwijs beschouwd als grote kanshebbers. Regerend kampioen Frankrijk kan bogen op een formidabele ploeg en veel van de veteranen van de overwinning van 2018 - zoals Paul Pogba, Kylian Mbappe en Antoine Griezmann - zullen worden vergezeld door een groep jonge pretendenten. Les Bleus worden op het moment dan ook als favorieten beschouwd. Toch zijn er nog meer kanshebbers op de wereldbeker, zoals Brazilië. 

Dit land hoopt een einde te maken aan een 20-jarig wachten op glorie op het wereldtoneel als en wanneer ze in Qatar aankomen. Een groot deel van de focus bij Brazilië lag de afgelopen jaren op Neymar, maar in 2019 slaagde een dynamische ploeg erin om de Copa América te winnen zonder de talisman. Met spelers als Alisson, Richarlison en Philippe Coutinho in hun gelederen, en niet te vergeten nieuwkomers als Vinicius Jr. en Gabriel Martinelli, zijn ze goed uitgerust om de ​​uitdaging aan te gaan. Het zal echter interessant zijn om te zien hoe ze de overgang in de verdediging beheren, met een generatie sterren die van het podium verdwijnen.

De Europese zwaargewichten Duitsland en Spanje worden ook nog eens beide beschouwd als kanshebbers om het WK van 2022 te winnen. Duitsland werd in 2014 tot wereldkampioen gekroond, maar vier jaar later als nummer laatst van de groep uitgeschakeld op het WK. Er is hier dan ook een wisseling van de wacht geweest aangezien Löw ingeruild is voor Flick. Spanje strompelde eveneens door de groepsfase en viel uit bij de laatste 16 in 2018, schijnbaar in wanorde. De mate van mislukking in dat toernooi in Rusland - aan de vooravond waarvan hun coach op sensationele wijze werd ontslagen - heeft de noodzaak benadrukt om in 2022 veel beter voorbereid te zijn.

Naast deze vier titelfavorieten zijn er nog genoeg outsiders voor de wereldbeker. Hieronder valt ook Nederland, al zijn er nog landen die volgens de experts meer kans maken op de titel. Dit geldt bijvoorbeeld voor Argentinië, maar ook voor België en Engeland. Voor Lionel Messi zal het de laatste kans zijn om het WK te winnen, wat ook geldt voor de gouden generatie van België naar alle waarschijnlijkheid. Engeland heeft juist een relatief jonge ploeg en liet op het EK 2020 zien dat ze in staat zijn om ver te komen op eindtoernooien. 

Kortom, je auto verzekeren is zonder twijfel een stuk eenvoudiger dan het juist voorspellen van de winnaar van de wereldbeker op het WK 2022. Dat maakt voetbal natuurlijk ook zo mooi! Als vooraf al vaststond wie het toernooi zou winnen, zouden er uiteraard geen mensen meer voor de tv zitten om alle wedstrijden te kunnen zien. Nog een paar maanden wachten en dan weten we daadwerkelijk welk land zich wereldkampioen mag noemen… 

Lees meer over:

Zijlijn