Oranje heeft ‘de perfecte opvolger’ van Salah en het is níet Gakpo

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
24 jan. 2024, 13:43
26 jan. 2024, 09:14
© IMAGO

Donyell Malen heeft de kwaliteiten om uit te groeien tot een topvoetballer. Analist Süleyman Öztürk ziet in de aanvaller van Borussia Dortmund en het Nederlands elftal zelfs de ideale opvolger van Mohamed Salah bij Liverpool. Malen was tot dusver dit seizoen goed voor 8 goals en 2 assists in 25 officiële clubduels, maar bij Oranje wil het minder vlotten. In zijn laatste twaalf interlands kwam hij niet verder dan een doelpunt en een assist en daarnaast stond hij gemiddeld ook maar 46 minuten binnen de lijnen. Hij ontbrak tevens op het WK in Qatar.

Malen is dit seizoen bij Dortmund echter gretiger dan ooit, zo ziet ook Öztürk. “Wat mij opvalt bij Malen, is de intensiteit zonder bal. Bij Liverpool houden ze daar wel van, dat doet Salah natuurlijk ook. Ik snap wel waarom een club als Liverpool in Malen een zeer interessante speler voor de toekomst ziet”, vertelt de journalist van Voetbal International in een video-item van het weekblad. “Hij maakt nu standaard acties zodat er ruimte ontstaat voor anderen. Malen is een hardwerkende speler geworden die mét intelligentie de intensiteit zoekt.”

Gakpo en Oranje: gaat het er ooit uitkomen?

De vraag is of Malen een buitenspeler is of meer een spits? “Ik vind hem het beste als hij speelt vanuit de rechtsbuitenpositie in een goed functionerende puzzel met een goede spits. Als hij in de spits staat, verliest hij zijn dynamiek en is hij minder gevaarlijk”, stelt Öztürk. “Ik vind hem meer een buitenspeler, maar het ligt er ook aan. Aan wie koppel je hem? Dat is de puzzel die moet worden gelegd.”

Öztürk ziet op papier een goede connectie tussen Xavi Simons en Malen, maar zet daar wel een duidelijke kanttekening bij. “In de ideale wereld heb je maanden de tijd om met een nationale ploeg naar een EK te werken. Het seizoen loopt zoals het loopt, je hebt met blessures te maken en tijdens een interlandperiode heb je als bondscoach amper de mogelijkheid om met een ideale samenstelling te spelen. Je hebt ook met de visie en het karakter van een bondscoach te maken, met gewoontes.”

Lees meer: De puinruimer van 20 miljoen die Koeman blijft negeren

“Het is zo ingewikkeld om dat van een clubsituatie te transporteren naar een nationale ploeg. In theorie zou Denzel Dumfries, Simons en Malen een geweldige flank zijn. Dat zou op papier kunnen werken. Als Malen de bal heeft, gaat Thomas Meunier er vaak overheen, dat doet Dumfries ook graag bij Oranje. Je ziet dat hij met Julian Brandt steeds wisselt wie er aan de binnenkant en wie er aan de buitenkant staat, dat kan bij Oranje met Simons.”

“Maar Malen in het Nederlands elftal is tot dusver nog geen succes geweest”, besluit Öztürk. Hij moet bij Dortmund gewoon zijn sterke punten blijven tonen. Als ik hem zie uitblinken staat hij altijd aan de rechterkant. Ik snap wel dat Liverpool hem als de vervanger van Salah ziet. Hij kan die stap nog zetten. Als hij het week in week uit laat zien, is het een topspeler.” Malen speelde in totaal 28 interlands. Daarin was hij goed voor vijf treffers en vier assists. Het merendeel vond echter in zijn eerste zestien interlands plaats: vier doelpunten en drie assists.