Gakpo waarschuwt landen voor ‘grote kracht van Oranje’ op het EK

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
01 jun. 2024, 11:30
© IMAGO

Cody Gakpo denkt dat het Nederlands elftal een serieuze kandidaat is om het EK in Duitsland te winnen. De aanvaller van Liverpool wijst naar de verrichtingen van Oranje op het WK in Qatar én de ervaringen die de spelers nadien hebben opgedaan. Gakpo weet dat men meer verwacht van hem, zoals hij zelf ook hogere verwachtingen van Oranje heeft. “We hebben het toen de wereldkampioen lastig gemaakt, dus waarom zouden we dan niet kunnen meedoen om de EK-titel?”, vraagt hij zich af in gesprek met De Telegraaf.

Gakpo scoorde op het WK in elk groepsduel van het Nederlands elftal, dat uiteindelijk door Argentinië de pas werd afgesneden. Hij denkt dat de selectie nu verder is. “We hebben veel jongens die een stuk meer ervaring hebben opgedaan sinds het WK. Die naar nieuwe clubs zijn gegaan, veel hebben gespeeld in het buitenland, prijzen hebben gewonnen en er komt ook nog een Champions League-finalist bij (met Donyell Malen, red.).”

Cody Gakpo heeft hoge verwachtingen van Oranje op EK

“We hebben nu ook een groep waarvan het grootste deel al langere tijd bij elkaar is. Ik denk dat dit een heel grote kracht van ons kan zijn.” Gakpo is op diverse posities inzetbaar. Zo stond hij in zijn vijf laatste basisplaatsen bij Liverpool in de spits. Hij denkt niet dat bondscoach Ronald Koeman dat ook in gedachten heeft. “Nee, voor zover ik weet, richt ik me hier op de linksbuitenpositie. Daar heb ik een aantal maandjes geleden kort met de bondscoach over gesproken.”

Lees ook: Duitsers snappen niks van Oranje-selectie Koeman: ‘Bittere tegenslag!’

“Maar het ligt aan de trainer waar ik zal worden gebruikt, ook afhankelijk van het systeem natuurlijk. Ik hoef daar niet te spelen als we geen linksbuiten hebben. In de spits voel ik me ook fijn.” Gakpo is na 53 officiële duels, 16 doelpunten en 6 assists klaar voor het slotstuk van het seizoen: het EK. “Je doet mee om te winnen, toch? Ik denk dat we een goed team hebben, dat daar ook echt voor kan gaan strijden.”

Lees ook: Verweij onthult welke vier spelers Koeman eigenlijk thuis wilde laten

Gakpo maakte bijna drie jaar geleden zijn debuut in het Nederlands elftal. Hij deed elf minuten mee in de 0-3 zege op Noord-Macedonië in de groepsfase van het EK 2021. Het duurde een jaar voordat de ex-speler van PSV een grotere rol begon te vertolken in Oranje. Inmiddels staat de teller op 23 interlands en 9 doelpunten.