Mike Verweij onthult welke spelers Koeman thuis wilde laten

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
01 jun. 2024, 09:53
© IMAGO

Ronald Koeman wilde Ryan Gravenberch en Steven Bergwijn eigenlijk niet in zijn EK-selectie opnemen, zo vertelt Mike Verweij van De Telegraaf in de podcast Kick-Off. Volgens de sportjournalist stonden Nick Olij en Ian Maatsen wel op de oorspronkelijke lijst met spelers van Oranje die daadwerkelijk zijn afgevallen voor het toernooi in Duitsland.

Door het wegvallen van Marten de Roon en Quinten Timber neemt Koeman Gravenberch en Bergwijn toch mee naar het EK. “Het aanvankelijke lijstje van Koeman was dat Olij zou afvallen, Maatsen zou afvallen. Als Timber en De Roon fit waren geweest zou Gravenberch afvallen, maar dat werd al heel snel De Roon, en dan zou Bergwijn afvallen”, aldus Verweij.

Ronald Koeman wilde andere spelers meenemen naar het EK

Volgens Valentijn Driessen van De Telegraaf was De Roon in principe zeker van een plek in de EK-selectie. De middenvelder van Atalanta liep in de finale van de Coppa Italia tegen Juventus (1-0 verlies) een hamstringblessure op. Hij miste de Europa League-finale met zijn club (3-0 winst tegen Bayer Leverkusen) en bleek uiteindelijk niet op tijd fit voor het EK. “Timber had er bij het afvallen van De Roon ook zeker bij gezeten en dan had Koeman een andere keuze moeten maken”, aldus Driessen.

Lees ook: Oranje pakt koppositie in EK-kwalificatie en zwaait Martens uit

Timber trainde tijdens de eerste trainingen van Oranje apart van de groep. Uiteindelijk bepaalden Koeman en zijn staf dat de middenvelder van Feyenoord niet fit genoeg was om mee te gaan naar Duitsland. “Wij dachten wel dat Bergwijn dan diegene was die het haasje zou zijn, op het moment dat Timber en/of De Roon beschikbaar zouden zijn”, zegt Driessen. “Dan had Koeman een aanvaller minder meegenomen. Hij zei ook op de persconferentie dat hij nu de kans had om een aanvaller meer mee te nemen.”

Bergwijn profiteert van de blessures bij Oranje, anders had hij het EK gemist. De linksbuiten van Ajax draaide een matig seizoen in Amsterdam, maar overtuigde Koeman tijdens het ‘pre-camp’. “Bergwijn heeft in de drie dagen dat hij er nu bij was een goede indruk achtergelaten”, zei de bondscoach tijdens de persconferentie. “Ik wil niet zeggen dat hij een geweldig seizoen heeft gehad, want dat heeft hij niet gehad. Ik denk wel dat ik hem in de komende periode zover kan krijgen dat hij belangrijk voor ons kan zijn. De kwaliteit is aanwezig.”

Lees ook: Beslissing Koeman wekt verbazing: ‘Als niet-Nederlander is dit onverklaarbaar’

Volgens Koeman is Gravenberch ‘een beetje met zijn neus in de boter gevallen’, waarmee de bondscoach min of meer bevestigde dat de middenvelder van Liverpool tot de afvallers zou behoren. “De keuze is gemaakt op basis van het talent dat ik in hem zie. Maar hij heeft niet veel gespeeld. Als er spelers wegvallen die niet fit zijn, kom je er steeds dichterbij.” Maatsen was één van de opvallendste afwezigen in de definitieve selectie van Oranje. De linksback staat zaterdag met Borussia Dortmund in de finale van de Champions League tegen Real Madrid. Volgens Verweij speelde Koeman dus al langer met de gedachte om zijn verdediger thuis te laten.