Gullit over 'spitsenprobleem' Oranje: 'Koeman moet hem bellen, hij is de allerbeste!'

Jeen Grievink Jeen Grievink
17 okt. 2023, 15:05
26 jan. 2024, 09:15
© IMAGO

Ruud Gullit (61) denkt dat er momenteel een belangrijke aanvaller ontbreekt in de selectie van het Nederlands Elftal die het 'spitsenprobleem' zou kunnen oplossen. Volgens hem doet bondscoach Ronald Koeman er goed aan eens een kop koffie te gaan drinken met Luuk de Jong van PSV.

De Jong speelde al 39 wedstrijden voor het Nederlands Elftal, maar besloot in maart van dit jaar dat hij zich niet langer beschikbaar wilde stellen. De 33-jarige spits wilde zich naar eigen zeggen meer focussen op zijn jonge gezin tijdens de interlandperiodes. Zonde, zo vindt Gullit, want De Jong zou de perfecte kandidaat zijn om het 'spitsenprobleem' bij Oranje op te lossen. De Amsterdammer vindt dan ook dat Koeman eens een belletje moet doen naar De Jong, want volgens hem is de aanvaller van PSV echt wel te verleiden tot een terugkeer.

Gullit gelooft De Jong niet: "Zou ik ook zeggen"

Gullit twijfelt aan de reden van De Jong om zich niet meer beschikbaar te stellen voor het Nederlands Elftal. Dat hij zich meer focussen op zijn club PSV en op zijn jonge gezin, gelooft de oud-middenvelder van AC Milan niet. "Tuurlijk, dat zou ik ook zeggen", zo zegt Gullit bij het tv-programma Rondo op Ziggo Sport. Hij denkt dat De Jong het gewoonweg niet zit zitten om steeds maar achter Wout Weghorst plaats te nemen. "Dat denk ik wel", zo vervolgt Gullit zijn verhaal. "Ik denk dat De Jong gezegd heeft: 'Als je voor Weghorst kiest, dan hoef ik niet meer te komen.'"

Koeman moet op de koffie bij De Jong

Als Koeman zich een beetje inspant, is De Jong echt wel te verleiden tot een terugkeer, zo denkt Gullit - die daarmee ook verwacht dat het spitsenprobleem direct is opgelost. "De beste spits is er niet bij. De Jong! Hij is de allerbeste spits", zo is hij stellig. "Hij is gewoon een goede spits. Je kan hem niet vergelijken met Weghorst. Kom op. Als bij FC Barcelona zó kan spelen... Hij heeft het overal goed gedaan en nu bij PSV is hij ook weer bepalend. Kom op, dat kan je niet vergelijken met een Weghorst. De Jong kan echt iets meer hoor, sorry."

Gullit adviseert Koeman dan ook om eens een bakje koffie te gaan drinken bij de spits van PSV. "Het is de allerbeste spits die we hebben. Kan jij een ander noemen? Nee. Dan zou ik toch met De Jong gaan praten en zeggen: 'Ben je beschikbaar als het EK komt? Kom op, ik heb je nodig.'"