Het WK 2022 in Qatar vanuit Nederlands perspectief, de positieve en negatieve kanten.

Max Max
21 dec. 2022, 20:22
21 dec. 2022, 20:22
© IMAGO

Het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar is na de finale van afgelopen zondag officieel afgelopen. Het WK 2022 begon op 20 november met de wedstrijd Qatar tegen Ecuador. Het toernooi is op zinderende wijze gewonnen door Argentinië. In de bloedstollende finale versloeg het elftal onder leiding van Lionel Messi het Frankrijk van Kylian Mbappé. In Nederland had het grootste gedeelte  van het publiek waarschijnlijk gehoopt op een ander resultaat. In de kwartfinale van het WK verloor Nederland namelijk na een zinderende strijd op strafschoppen van Argentinië. Het feit dat Nederland verloor is niet de reden dat de Nederlanders een afkeer kregen tegen de Argentijnen. Voornamelijk het gedrag van de Argentijnen tijdens de wedstrijd en na hun overwinning hebben gezorgd voor dit sentiment.

Ondanks het vroegtijdige einde van het WK voor het Nederlands elftal zijn er ook genoeg positieve aspecten geweest aan het WK. Een van de positieve aspecten is dat geen van de spelers van Oranje geblesseerd geraakt is. Hierdoor kunnen alle spelers zich weer aansluiten bij hun club om daar mooie prestaties neer te zetten. Tijdens het WK is het wedden op voetbalwedstrijden toegenomen. Waarschijnlijk zal er meer gegokt gaan worden op competitiewedstrijden. De gokkers kunnen gebruikmaken van de Unibet promotiecode.

Een ander positief aspect is dat voor een aantal Nederlandse clubs de kassa waarschijnlijk lekker gevuld gaat worden. PSV heeft met Cody Gakpo een goudmijn in handen. De speler van PSV speelde een fantastisch wereldkampioenschap in Qatar. Zo scoorde hij tegen Senegal, Ecuador en Qatar. We kunnen wel stellen dat hij het Nederlands eigenhandig door de groepsfase geloodst heeft.

Op dit moment staat Cody Gakpo op de radar van topclubs als Manchester United en Real Madrid. De club van trainer Erik Ten Hag toont op dit moment het meest concreet interesse.

Natuurlijk zijn er ook negatieve kanten aan dit WK. Zo komt er toch een treurig einde aan de carrière van Louis van Gaal. De oefenmeester heeft aangekondigd dat het Nederlands elftal zijn laatste klus zou zijn. Onder van Gaal speelde Oranje niet het mooiste voetbal, echter werd er wel gewonnen. Voor Louis pleit ook dat de uitschakeling zelfs kwam na een gelijkspel, er werd niet verloren. Wij als Nederland kunnen Louis alleen maar bedanken voor de mooie prestaties die hij zowel bij zijn clubs alsook bij het Nederlands elftal behaald heeft.

Naast Duitsland hebben wij nu een nieuwe rivaal te pakken op voetbalgebied. Het is namelijk het tweede opeenvolgende WK dat Nederland na strafschoppen uitgeschakeld is door Argentinië. Ook op het WK van 2014 werd Nederland uitgeschakeld door Argentinië. Toen vond de uitschakeling plaats in de halve finale. Na de uitschakeling op het WK in Qatar is er in Nederland een duidelijke antipathie ontstaan tegen de Argentijnen. De Argentijnen toonden zich onsportief tijdens de wedstrijd, bijvoorbeeld de bal in de duck-out van Paredes, en na de wedstrijd. Het nadeel van Argentinië is dat wij tot minimaal het WK van 2026 moeten wachten om wraak te kunnen nemen.  

Lees meer over:

Zijlijn WK 2022