Hoe plaatste Oranje zich voor het WK?

Max Max
01 dec. 2021, 09:26
07 dec. 2021, 09:27
© IMAGO

De WK-kwalificatie zit erop voor Oranje en het team van bondscoach Louis van Gaal mag zich op gaan maken voor het eerste WK sinds 2014. In 2018 moest het Nederlands elftal het toernooi nog aan zich voorbij laten gaan, maar volgend jaar in Qatar is Oranje er gelukkig weer bij.

Hoe verliep de kwalificatie, die begon onder Frank de Boer en afgemaakt werd door Louis van Gaal, nadat de Boer vertrok bij Oranje door het mislukte EK.

Een slechte start

Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar pas afgelopen maart begon Oranje aan de WK-kwalificatie met een uitduel tegen Turkije. Een mooie wedstrijd voor alles en iedereen die de Turken een warm hard toe dragen. Weinig bookmakers zoals die van kelbet.nl hadden het verloop van die wedstrijd goed kunnen voorspellen. Oranje ging met 4-2 onderuit, vooral door een sterk spelende Burak Yilmaz.

Na de nederlaag tegen de Turken volgenden in maart nog twee eenvoudigere wedstrijden. Thuis werd Letland met 2-0 verslagen en uit in Gibraltar werkte Oranje aan het doelsaldo door me liefst 7-0 te zegevieren. Ondanks de valse start stond Oranje er na de eerste drie duels nog prima voor en had de ploeg van, destijds nog Frank de Boer, alles in eigen hand.

Een mislukt EK betekent einde De Boer

Na de eerste duels in de WK-kwalificatie was het tijd voor het uitgesteld EK voetbal. Oranje moest het doen zonder aanvoerder Virgil van Dijk, die herstellende was van een kruisbandblessure. In de groepsfase wist Oranje driemaal te winnen, een ongekende luxe.

De achtste finale was tegen Tsjechië echter direct na de groepsfase het eindpunt. Een domme rode kaart voor Matthijs de Ligt bij een 0-0 stand leidde de uiteindelijke 2-0 nederlaag in. Het betekende ook direct het einde van Frank de Boer als bondscoach van het Nederlands elftal.

Herstart onder Louis van Gaal

Onder de nieuwe bondscoach Louis van Gaal, die inmiddels aan zijn derde termijn als bondscoach bezig is, begon Oranje in september met de hervatting van de WK-kwalificatie. Direct stond het lastige uitduel tegen concurrent Noorwegen op het programma. Topspits Erling Haaland zette de Noren ook op een 1-0 voorsprong, maar uiteindelijk sleepte Oranje een gelijkspel uit het vuur. Een belangrijk punt, zo bleek later.

In de twee volgende duels in september won Oranje degelijk met 4-0 van Montenegro en werd de eerste nederlaag tegen de Turken op indrukwekkende wijze rechtgezet. Oranje won in eigen huis met 6-1 van Turkije en was weer helemaal terug in de race voor het WK-ticket.

In Oktober volgde een uiterst moeizame uitzege op Letland en een riante thuisoverwinning op Gibraltar. Oranje wist wat het te doen stond om in november te plaatsen voor het WK in Qatar.

Misstap in Montenegro

Vlak voordat het duel van Oranje in Montenegro begon kwam binnen de selectie van Oranje door dat Noorwegen gelijkgespeeld had tegen Letland. Dat betekende dat Oranje bij een overwinning in Montenegro geplaatst zou zijn voor het WK. Oranje kwam, ondanks slecht spel, nog wel met 2-0 voor, maar gaf het in de laatste tien minuten compleet weg, 2-2.

Het laatste duel thuis tegen Noorwegen moest beslissing brengen. Het Nederlands elftal had genoeg aan een gelijkspel, Noorwegen moest winnen en dan hopen dat Turkije niet zou winnen. Oranje hield de boel achterin vakkundig dicht en scoorde uiteindelijk zelf nog twee keer. Na deze 2-0 zege was plaatsing voor het WK in Qatar een feit.

Lees meer over:

Zijlijn