Hoe staan de aanvallers van Oranje ervoor?

Max Max
05 sep. 2019, 17:00
© IMAGO

Vandaag de laatste linie van het Nederlands elftal die we uit zullen lichten; de aanval. Het klinkt misschien gek als je naar de historie van het Nederlands elftal kijkt, maar de aanval is momenteel toch wel een beetje het zorgenkindje van Oranje. Kijk terug in het verleden en de aanval is altijd juist het sterkste punt van Oranje geweest. Johan Cruijff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooij, Robin van Persie en Arjen Robben, zelden of nooit heeft Oranje om wereldklasse aanvallers verlegen gezeten. Nu is dat echter anders. Sinds het stoppen van Van Persie en Robben moet Oranje het echter doen met mindere goden.

Geen echte spits

Sinds het stoppen van Van Persie, en het ouder worden van Klaas-Jan Huntelaar heeft Oranje geen echte spits meer van topniveau. Daarom stelt Koeman de het afgelopen jaar voornamelijk Memphis Depay op in de punt van de aanval. De aanvaller van Olympique Lyon doet het daar absoluut naar behoren, maar is geen klassieke spits die de doelpunten aaneen rijgt. Naast Depay speelt meestal Ryan Babel als vleugelaanvaller. De oudgediende zwerft vaak rond en is met zijn werklust zeker nog een toegevoegde waarde. Deze zomer maakte hij de pikante overstap van Besiktas naar stadsgenoot en aartsrivaal Galatasaray. De jaren van Babel lijken langzaamaan echter wel geteld, dus het wordt voor onze bondscoach zoeken naar goede alternatieven.Als pinchhitter heeft Koeman de beschikking tot Luuk de Jong. De kans dat hij veel in de basis zal starten is er niet, maar als invaller kan hij absoluut van waarde zijn op momenten dat Oranje het lastig heeft.

De toekomst van Oranje-aanval

Eén van de aanvallers van Oranje is ook direct de toekomst, en dat is Steven Bergwijn. De vleugelspits bleef deze zomer bij PSV om zich verder te ontwikkelen en is onder Koeman uitgegroeid tot vaste waarde aan de rechterkant. Als hij zich zo door blijft ontwikkelen zal hij daar ook 100% zeker blijven staan.Een andere naam voor de toekomst zit nu voor het eerst bij de selectie van Oranje, Donyell Malen. De spits van PSV is de nieuwe revelatie in Eindhoven en dat is ook bij bondscoach Ronald Koeman niet onopgemerkt gebleven. Wie weet is Malen wel de spits van de toekomst. Als hij zo doorgaat is die kans absoluut aanwezig.Andere namen waar de bondscoach (een beetje) hoop op gevestigd heeft: Justin Kluivert, Javairo Dilrosun en Arnaut Groeneveld. Op de iets langere termijn komen daar mogelijk nog Joshua Zirkzee, Daishawn Redan en Tahith Chong, die bij respectievelijk Bayern München, Hertha BSC en Manchester United op de deur kloppen.Conclusie: Het houdt momenteel niet over in de aanval bij Oranje. Koeman gaf eerder ook al aan dat er nog wel wat bij mag in zijn voorste linie. Hopelijk voor onze bondscoach groeien spelers als Bergwijn en Malen snel door naar topniveau en houdt Depay zijn vorm die hij bij Lyon heeft voorlopig ook vast. Als er dan nog enkele jonge spelers doorbreken kunnen we op de middellange termijn weer een rol van betekenis gaan spelen op aanvaller gebied. Tot die tijd zullen we het toch zeker ook van de verdediging en het middenveld moeten hebben.