Hoe zijn de EK-groepsgenoten van Oranje hun voorbereiding doorgekomen?

Tim van Sintfiet Tim van Sintfiet
10 jun. 2024, 11:25
10 jun. 2024, 12:04
Robert Lewandowski, Polen, Antoine Griezmann, Frankrijk, Christoph Baumgartner, Oostenrijk
© IMAGO/Mee Met Oranje - V.l.n.r. Robert Lewandowski (Polen), Antoine Griezmann (Frankrijk) en Christoph Baumgartner (Oostenrijk)

Voor het Nederlands elftal van Ronald Koeman start zondag het EK met een groepswedstrijd tegen Polen (15.00 uur in Hamburg). Oranje zit in Groep D en neemt het ook op tegen Frankrijk en Oostenrijk. Hoe deden de opponenten van Nederland het in hun EK-voorbereiding?

Artikel gaat verder onder video

Hoe staat Polen ervoor richting het EK-duel met Oranje?

Polen speelt net als Oranje maandagavond zijn laatste vriendschappelijke wedstrijd (tegen Turkije) richting het EK. Vrijdag 7 juni nam de ploeg het op tegen Oekraïne en de wit-roden wonnen met 3-1. Door doelpunten van Sebastian Walukiewicz, Piotr Zielinski en Taras Romanczuk stond het na een halfuur spelen al 3-0. Routiniers Robert Lewandowski en Wojciech Szczesny, die beiden op de bank zaten, genoten zichtbaar van hun ploeg. De vreugde was echter té voorbarig.

Lees ook: Ronald Koeman looft Hélène Hendriks en Noa Vahle na zaterdag

Eerst kwam Oekraïne via Artem Dovbyk, de topscorer van LaLiga, op 3-1 en daarna verloor Polen enkele spelers met blessures. Na afloop werden er volgens het medisch bulletin van de Poolse voetbalbond acht internationals gecheckt in een privékliniek in Warschau. Sebastian Walukiewicz, Taras Romanczuk, Nicola Zalewski, Michal Skóras, Bartosz Salamon en Jakub Kiwior kwamen niet ongeschonden uit de strijd, maar lijken op tijd fit voor het groepsduel met Oranje. Achter spits Kacper Urbanski (enkelblessure) staat nog een groot vraagteken. Hij gaat wel mee naar Duitsland, maar dat geldt niet voor Arek Milik. Hij viel al vroeg uit en heeft een zware knieblessure opgelopen. De voormalig spits van Ajax mist daardoor, net als in 2021, het Europees kampioenschap met zijn land.

Hoe staat Frankrijk ervoor richting het EK-duel met Oranje?

Frankrijk kende een slechte generale richting het EK in Duitsland. Zondag 9 juni speelde de ploeg van Didier Deschamps met 0-0 gelijk tegen Canada. Oranje won een paar dagen eerder nog met 4-0 van de Canadezen. Van tevoren ging het echter vooral over de reserveplek van Kylian Mbappé, hij trainde negen dagen voor de eerste groepswedstrijd individueel en zat uit voorzorg op de bank. Een kwartier voor tijd kwam de vedette toch nog in het elftal, maar ook Mbappé kon een gelijkspel niet voorkomen. Vanwege fysieke klachten kon Deschamps ook geen beroep doen op Kingsley Coman, Aurélien Tchouaméni en Adrien Rabiot. Naar verwachting is het drietal wel op tijd fit voor de start van het EK.

Lees ook: Negen basisspelers van Nederlands elftal tegen IJsland lijken bekend

Deschamps was na afloop van de wedstrijd tegen Canada ook tevreden over de voorbereiding van zijn ploeg, zo zei hij tegenover Franse media. Dat had zeker te maken met de gemakkelijke zege tegen Luxemburg (3-0). Mbappé verzorgde bij de 1-0 (Randal Kolo Muani) en 2-0 (Jonathan Clauss) de assists, en maakte zelf de derde van de avond. Opvallend was ook de rentree van N’Golo Kanté, hij keerde na 734 dagen terug bij Les Bleus. Nederland speelt op 21 juni om 21.00 uur in Leipzig tegen de Fransen.

Hoe staat Oostenrijk ervoor richting het EK-duel met Oranje?

Oostenrijk won tegen Servië (2-1) op dinsdag 4 juni zijn zesde wedstrijd op rij. Christoph Baumgartner was met één doelpunt en één assists bij beide goals van de thuisploeg betrokken. De speler van RB Leipzig had het tegen Zwitserland, vier dagen, later weer op zijn heupen. De middenvelder pikte de bal rond de middenlijn op, begon aan een solo en klopte doelman Yann Sommer in het strafschopgebied. Silvan Widmer trok de stand in de eerste helft nog gelijk en daar bleef het ook bij: 1-1. De Oostenrijkers zijn zo al zeven wedstrijden ongeslagen en Oranje is dus gewaarschuwd voor man in vorm Baumgartner. Het Nederlands elftal neemt het op 25 juni (18.00 uur) in Berlijn op tegen Oostenrijk.