Joey Veerman, een basispeler voor Oranje of niet?

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
05 feb. 2024, 08:03
05 feb. 2024, 08:03
© IMAGO

Ronald Koeman is nog niet helemaal overtuigd van een eventuele basisplek voor Joey Veerman in het Nederlands elftal. In de optiek van de bondscoach moet de middenvelder van PSV zich nog meer verbeteren op defensief vlak, al is het duidelijk dat hij over het algemeen flinke stappen heeft gemaakt. “De discussie met Joey gaat nooit over wat hij aan de bal doet. Alles wat Joey aan de bal doet, is altijd goed. Er zit altijd een idee achter”, erkende Koeman in het ESPN-programma Goedemorgen Eredivisie.

“Joey heeft een goede techniek en een goede trap, maar het gaat vooral om het allerhoogste niveau: is dat dan ook nog een meerwaarde voor je elftal? Daar zet je dan vraagtekens bij”, verduidelijkte Koeman, die er door Hans Kraay junior op werd gewezen dat Veerman, goed voor zes interlands, dit seizoen een van de middenvelders is die de meeste ballen verovert. “Ik weet dat hij ook qua afstanden een van de spelers is die het meest loopt in een wedstrijd”, reageert Koeman. “Het is duidelijk dat Joey steeds completer wordt, maar hij is niet altijd op het hoogste niveau te toetsen in de Nederlandse competitie.”

Hoort Joey Veerman in de basis van Oranje thuis?

“In zo’n wedstrijd als zaterdag tegen Ajax wel, of straks tijdens het tweeluik met Borussia Dortmund in de achtste finale van de Champions League. In dat soort wedstrijden scout en test je spelers.” Veerman was zaterdag echter nog onvoldoende hersteld van zijn kuitblessure om in actie te komen. Hij haakte twee weken geleden in de warming-up voor de bekerwedstrijd tegen FC Twente geblesseerd af. Sindsdien zit er een beetje de klad in bij PSV, dat tot dan op nationaal niveau nog ongeslagen was dit seizoen.

Kraay junior liet ook de naam van een andere middenvelder van PSV, Guus Til, vallen. “Til heeft één grote kwaliteit: hij heeft altijd diepte zonder bal en is altijd in beweging”, gaf Koeman aan. “Hij is een box-to-box-middenvelder. Zulke spelers zijn altijd prettig om in je elftal te hebben.” Koeman heeft echter bijzonder veel spelers tot zijn beschikking die een koppel kunnen vormen met de onder Koeman onomstreden Frenkie de Jong: Mats Wieffer, Jerdy Schouten, Marten de Roon en Tijjani Reijnders. Ook Quinten Timber lijkt dicht tegen een eerste oproep voor Oranje aan te zitten.

Lees ook: Nadert het afscheid van Daley Blind bij het Nederlands elftal?

“Het is belangrijk dat je naast Frenkie de Jong een speler hebt staan die tactisch gezien altijd de juiste positie houdt”, legde Koeman uit. “Eigenlijk wil je meest complete middenvelders opstellen. Spelers die zowel aan de bal als zonder bal kwaliteiten hebben. Op het middenveld zijn er heel veel spelers en mogelijkheden om te selecteren.”