Jack van Gelder vindt dat Frenkie de Jong ‘volwassener’ had moeten zijn

Daniel Cabot Kerkdijk Daniel Cabot Kerkdijk
12 jun. 2024, 08:23
12 jun. 2024, 08:28
Jack van Gelder vindt dat Frenkie de Jong volwassener had moeten zijn
© IMAGO/Talpa - Jack van Gelder vindt dat Frenkie de Jong volwassener had moeten zijn

Jack van Gelder vindt dat Frenkie de Jong zelf medeschuldig is aan de ernst van zijn enkelblessure en het missen van het EK met het Nederlands elftal Maandagavond werd bekend dat de middenvelder van Barcelona het toernooi in Duitsland moet laten schieten, omdat hij niet op tijd hersteld zal zijn van zijn kwetsuur. Volgens Van Gelder had De Jong meer aan zichzelf moeten denken en minder in het belang van Barcelona.

Van Gelder denkt dat er binnen het Nederlands elftal wel rekening werd gehouden met het afhaken van De Jong. “Hij stond zondag op het veld en toen was iedereen heel enthousiast”, vertelde hij dinsdagavond bij De Oranjezomer. "Maar hij heeft gelijk weer een reactie gekregen. Dan weet je dat het over en uit is. Zo groot was die verrassing dus niet. Daarom zag hij er in dat interview ook al heel bleek en bleu uit."

"Hij hield er zelf al rekening mee dat het niks zou worden", vulde Jan Joost van Gangelen aan. Van Gelder: “Barcelona is zijn werkgever, die betalen hem. Ik vind dat hij dan zelf ook iets volwassener moet zijn. Als je pijn hebt en je werkgever zegt dat je moet spelen, dan zeg je gewoon: 'Ik speel gewoon niet, punt'.” Opvallend is dat Koeman maandagavond na de 4-0 zege op IJsland juist de schuld legde bij Barcelona.

Lees ook: Buitenland staat na maandagavond stil bij 'de Poldermannen van Oranje'

De kritiek van Koeman schoot bij Valentijn Driessen in het verkeerde keelgat. De chef voetbal van De Telegraaf vond de woorden van de bondscoach ‘hypocriet’, mede omdat hij zelf ook trainer van Barcelona is geweest. Van Gelder betreurt de gang van zaken. "Hij heeft toch een paar keer met pijn gespeeld bij Barcelona. En misschien wel met een injectie. Dan is het dus heel erg", concludeert hij.

Lees ook: Maatsen was tweede keus Koeman: Oranje met 25 man naar EK

De Jong stond afgelopen seizoen drie keer buitenspel door een enkelblessure. Ook in september en maart liep de middenvelder al een kwetsuur op aan dat gewricht. In totaal moest hij daardoor 144 dagen en 27 officiële duels missen in het afgelopen seizoen. In de kwalificatiereeks voor het EK deed hij nota bene alleen in de eerste twee wedstrijden mee, in september vorig jaar tegen Griekenland en Ierland.